PATPATLAR ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIYOR

PATPATLAR ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIYOR

Siirt’te yaz aylarının gelmesiyle beraber kullanımı artan patlarlar ölüme davetiye çıkarıyor.

Son zamanlarda çok yoğun olarak kullanılan patpatlar, önemli faydalarının yanında özellikle trafiğe çıkınca tehlike saçıyor. Trafiğe çıkması yasak olan ve sadece arazilerde tarım için kullanılması gereken patpatlar, yolculuk için kullanılıyor. Bu da kaza riskini daha da arttırıyor.

Son haftalarda neredeyse her gün duymaya alışkın olduğumuz patpat kazaları can almaya devam ediyor. Yapısı gereği etrafı açık olan araç durma özelliğinin de olmaması, kaza anında sürücü ve yolcularının yaralanmasına veya hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Çiftçilerin işlerini kolaylaştıran ve zamandan tasarruf etmesini sağlayan patpat olarak tabir edilen çapa makineleri normal araçlarda bulunan yol tutuş özelliklerine, ağırlık dengeleme sistemine, ışık donanımına, emniyet tertibatlarına, fren tertibatına, savrulmayı önleyen sistem ve özelliklere sahip olmadığından trafik kazalarına neden olma olasılığı çok yüksek.

Trafik kazası ve araç tanımı açık bir şekilde yapıldığından herhangi bir tescili ve plakası bulunmayan, tarım aracı olarak imal edilen ve karayoluna çıkışı yasaklanan patpatlar, tek taraflı olarak karıştığı kazalar trafik kazası olarak değerlendirilmemekte. Çapa motorunun karıştığı kazalarda can kaybı ve yaralanma durumunda, sürücüler yüksek miktarda maddi tazminat ve adli cezalar ile karşı karşıya kalabilmekte.

Tek Tedbir Trafiğe Çıkmama!

Şehirde son yıllarda traktörün yerini alan patpatların kaza yapma olasılığını karşı alınacak tek tedbir trafiğe çıkmamak.

TÜİK’in 2020 verilerine göre, Siirt’teki patpat sayısı belirsiz iken trafiğe kayıtlı 3 bin 430 tarım aracı bulunmakta. 2020 yılında Siirt il genelinde 981 kaza yaşandı. Yüzde 59’u maddi hasarlı, yüzde 41’i de ölüm veya yaralamalı trafik kazası yaşandı. Ayrıca 575 kazada 406 kişi yaralandı, 7’si yaşamını yitirdi.

Exit mobile version