Panik atak, ani ve beklenmedik şekilde ortaya çıkan ve fiziksel ve bilişsel belirtiler yaşanan kısa süreli korku nöbetidir.
Diğer birçok ruhsal rahatsızlık durumunda olduğu gibi, panik atağın da kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak durumun muhtemelen yaşamda yas gibi travmatik veya çok stresli bir dönem, ya da beyindeki nörotransmitter dengesizliği veya benzeri faktörlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Panik atak esnasında kişi anksiyetenin yanı sıra çeşitli fiziksel ve zihinsel semptomlar ile karşılaşır. Bu belirtiler belirgin bir sebep olmadan ve oldukça hızlı belirebilir ortaya çıkabilir. Panik atak kişi için çok korkutucu ve stresli bir durum olabilir. Psikolog Tunas Merttürk, konu ile açıklamalarda bulundu.
Panik atak deneyimlemek tek başına bir psikolojik sorun olmadığını belirten Merttürk, “Panik bozukluğu diğer durumlardan ayrıştıran özellik panik atakların olmasındansa kişinin bu nöbetlerin ortaya çıkmasından ya da sonuçlarından kaygı duyması (beklenti kaygısı) ve panik ataklar nedeniyle anlamlı davranış değişikliği göstermesidir. Kaygı ve davranış değişikliği panik ataklarla ilişkili felaket düşünceleriyle de birleşince kişide panik bozukluk olduğu söylenebilir” dedi.