Nadir Görülen Kelebeği Çekmeye Geldiler

Nadir Görülen Kelebeği Çekmeye Geldiler

Siirt’te 2016 yılında kelebek fotoğrafçısı Nihat Kaymaz tarafından Türkiye’de ilk defa kayda alınan Beyaz Öncü kelebeği 7 yıl sonra tekrar görüldü. 7 yıl aradan sonra Kaymaz tarafından görüntülenen kelebeği çekmek için ülkenin dört bir yanından onlarca fotoğrafçı Siirt’e geldi.

Beyaz Öncü kelebeğini fotoğraflamak için Siirt’e gelen Seyfi Karaman, “Buraya Türkiye’nin nadir kelebeklerinden bir tanesi göçmen olarak gelmiş. Adı da Beyaz Öncü diye bir kelebek. Şu küçük boyutta beyaz bir kelebek. En son 2016’nın Kasım ayında kayıt altına alındı.  Bu kelebek Hindistan, Afganistan, Pakistan, Arap Yarım Adası, İran, Irak ve Suriye üzerinden uçuyor. Bizim ülke için nadir bir kelebek. Umarız burada kalıcı olur. Buranın bir türü olur. Şu anda buranın bir türü olarak sayılmıyor.” dedi.

Seyfi Karaman Kelebek Fotoğrafçısı

Kelebeğin Türkiye’ye ikinci gelişi olduğunu ifade eden fotoğrafçı Hakan Yıldırım, “Siirt’te yedi yıl önce Nihat hocamız yeni bir tür keşfetmişti. Şimdi yedi yıl sonra kelebek tekrar geldi. Bugün hemen uçağa atlayıp Türkiye’nin dört bir yanından buraya geldik. Bu kelebeğin Türkiye’ye ikinci gelişi. Her seferinde de kelebek Siirt’te görülüyor. Bizde Siirt’te kelebeği çekmeye, kebap yemeye ve turistlik gezimizi gerçekleştirip gidiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’de bulunan kelebek türlerinin ciddi bir kısmını fotoğrafladığını söyleyen Yıldırım, “Kelebek çekmeye 13-14 yıl önce başladım. Türkiye’de yaklaşık 414 tür kelebek var. Bunların 315 tanesini çektim. Türkiye’nin 61 ilini kelebek çekmek için gezdim.” dedi.

“Siirt’te Kertik Atmaya Geldim”

Kelebek çekmenin farklı bir heyecan olduğunu söyleyen Yıldırım, “Kelebek çekmek çok farklı bir heyecan. Özellikle farklı bir kelebeği çekiyorsanız bu çok güzel bir heyecan. Kelebeği ilk çekmeye kertik atmak diyoruz. Siirt’te de kertik atmaya geldim. Kelebek sayısı arttıkça git gide sor oluyor. Çok güzel bir heyecan. Avrupa’da çok yaygın. Türkiye’de de yaklaşık 100-150 tane aktif kelebek gözlemcisi var ama 1000’den fazla üyemiz var. Bunlar Türkiye’nin dört bir tarafında kelebekleri fotoğraflıyorlar.” cümlelerini kullandı.

Kelebek türlerini çekerek hem ülkeyi hem de şehirlerini tanıttıklarını belirten Yıldırım, “Hem ülkeyi hem şehirleri tanıtıyoruz. İşte Siirt’te geliyoruz. Hem Siirt’i tanıyoruz, lezzetlerini tanıyoruz, görülecek yerlerini tanıyoruz. Ardından da kelebekleri çekiyoruz. Bunu paylaştığımız zaman birçok insan geliyor. Diğer taraftan bu kelebeği çekmeye önümüzdeki on gün içerisinde sanıyorum ki 30-40 kişi gelecek.” diye konuştu.

Hakan Yıldırım Kelebek Fotoğrafçısı

Siirt’in kelebekleriyle şanlı olduğunu ifade eden kelebek fotoğrafçısı Fuat Gülseren, “Siirt’te son 4-5 senedir çok nadir diğer illerde bulunmayan türleri bulabiliyoruz. Bununda en büyük kahramanı aslında Nihat Kaymaz’dır. Nihat Bey sayesinde o buluyor biz de onun yanında gözlemleme fırsatında bulunuyoruz. Hem bir kısmı çok nadir hem bir kısamı yıllar sonra tekrar çıkmış kelebekler. Siirt kelebekleri ile şanslı ama Nihat Kaymaz gibi bir gözlemcileri olduğu için daha şanslı ve sevinmeliler.” dedi.

Fuat Gülseren Kelebek Fotoğrafçısı

“Kelebek Çekmek Aslında Bir Nevi Bir Meditasyon”

Kelebek çekerken günün bütün stresinden arındığını belirten kelebek fotoğrafçısı Onat Başbay, “Kelebek çekmeye ilk olarak üniversite yıllarımda başladım. Sonra çektiğim kelebeklerin adını, türünü merak ettim. Onu araştırmaya başladım. Ahmet Baytaş’ın ‘Kelebekler’ kitabını aldım. Kelebekler kitabını kurcalarken çok daha güzel çok daha renkli farklı kelebekler olduğunu gördüm. Acaba bunları bulabilir miyim? Armaya başladım sonra kendimi buralarda buldum. Kelebek çekmek aslında bir nevi bir meditasyon. Bütün düşüncelerinizden, günlük hayatın bütün streslerinden uzaklaşıyorsunuz. Bu zihninizde de tamamen boşaltıyor.” dedi.

Kelebek gözlemlerinin bilimsel makalelere konu olduğunu söyleyen Başbay, “Sadece tanıtım amacıyla değil kelebeklerimiz bilimsel yayınlara da konu oluyor. Yurt dışı dergilerde yayınlanan makalelerimiz var. Hem ülkemizi tanıtıyoruz, hem hobimizi yapıyoruz ve bilimsel olarak ülkemizi güzel yerlere getirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Onat Başbay Kelebek Fotoğrafçısı

Beyaz Öncü kelebeğini Türkiye’de ilk defa fotoğraflayan Siirtli kelebek gözlemcisi Nihat Kaymaz, “Kelebeğimizin ismi Beyaz Öncü Afrika’dan göçme bir kelebek. On yılda bir görünen kelebek. Bunu ilk olarak 2016 yılında Türkiye’de ben çektim. 2016 yılında arkadaşlar gelememişti. Yaklaşık 8 yıl sonra kelebek tekrar Siirt’te görüldü. Türkiye’de sadece Siirt’te görülüyor. Göç kısmı eğer kendini kurtarabilirse Batman ve Diyarbakır’a kadar uzanabilir ama yağmur, dolu soğuk hava olursa Siirt’i geçemez.” dedi.

Kelebek fotoğrafçılarının Siirt’e gelerek turizme de katkı sağladığını ifade eden Kaymaz, cümlelerini şöyle sürdürdü:

“Çok değerli bir kelebeğimiz. O yüzden kelebekçi arkadaşlar Türkiye’nin hemen hemen her ilinden gelip bu kelebeğin fotoğrafını çekiyorlar. Bugünde gördüğünüz gibi bir kısmı burada. Bu iki ay içerisinde daha çok gruplar halinde gelip Siirt’te bu kelebeği çekecekler. Bu olay Siirt tanıtımı içinde uğraş. Turizm açısından da çok iyi uğraş çünkü bunu oteli var, yemeği var, hediyelik eşya kısmı var, fıstık alımı var. Bunlar turizm açısından da büyük uğraş.”

Nihat Kaymaz Kelebek Fotoğrafçısı
Seyfi Karaman Beyaz Öncü kelebeğini çekiyor
Hakan Yıldırım kelebek Fotoğrafı çekiyor
Fotoğraf: Nihat Kaymaz
Fotoğraf: Nihat Kaymaz kelebek yumurtalarını fotoğraflıyor
Exit mobile version