Her yıl Mardin’de kutlanan Hessıd Merené “Tembeller haftası” kutlamalarının anlam ve önemini Mine Çiçek anlattı.
Mardin ve ilçelerinde Süryani halkının yüzyıllardır kutladığı “Hessıd Merené” olarak bilinen Tembeller Haftası, her yıl renkli etkinliklerle kutlanırdı. Tarla işlerinin bittiği bu dinlenme döneminde, yerel halk sosyal etkinlikler, müzik ve danslarla kültürel mirasını bir hafta boyunca farklı etkinlikler ile yaşatıyordu.
Bir tel çektim Mardin’den, Bin ah çektim Derinden, Babıs Sor suyu gibi yaş gelir gözlerimden diyerek, Hessıd Merené “Tembeller haftası” kutlamalarını, Mine Çiçek şu dizeler ile anlattı;
“Bugün farklı bir Mardin hikayeleri mi diyelim, etkinliği mi diyelim? Yılda bir hafta olan etkinliği sizler ile paylaşacağım. İlkbaharın girişinde bir hafta olarak kutlanan Hessıd Merené “Tembeller haftası”, Hristiyanların o bayramı, ilk bayramlarına denk geliyordu.
Tembeler haftası, ilkbaharın ilk haftası
İlkbaharda o tembellik valla yakışmıyor bize. Tabii yakışmadığı için ne yapıyorduk?
Kafal kele “kale arkası”, parkırveli, kamor… Hafta başında başlıyorlardı. Mesela çarşamba günü Çamaşır yıkamıyorlardı. Bu hafta çamaşır yıkamayın derlerdi. Ne bileyim, cuma evde sucuk yakın derlerdi, yılanlar gelmesin diye. Öyle bir inanış vardı. Cuma günü öyle yapılırdı. Bütün çamaşırlar, yataklar, çarşaflar, yastık kılıfları, bilmem neler yıkanmazdı. Bir hafta boyunca bu etkinlikler devam ediyordu. Pazar günü herkes sabah bir gün öncesinden hazırlıklar yapardı. Yemekle, çörekle, bello “mercimekli köfte”, dolmalar yapılır, çiğ köfteler, börekler ve benzeri tatlı yiyecekler yapılırdı. Ondan sonra herkes Sacın üstünde şey dedikleri, şamburek “sembusek” yapılırdı. O da kıymalı olurdu.

Etkinliklerde, halay, çocuk oyunları, büyüklerin oynadığı oyunlar oynanırdı
Genellikle çocuklar hani şıllé “Çelik çomak dediğimiz” dedikleri oyunu oynarlardı. Altı taş oynarlardı.
Veya yakan top oynarlardı. Büyükler voleybol oynardı. Ondan sonra yemek saati de herkes oturur. Sofrada ne varsa herkes açar. Sofraya oturur, yemek yenir. Ondan sonra çay sefası gelirdi.
Şimdi bazı şeyler maddiyata dökülünce insanlar geri çekiyor
Evet, şimdi bizim kamor diye tabir ettiğimiz, şu anda millet bahçesi diye tabir edilen ama millet bahçesi olduktan sonra insanların da pek uğrayamadığı bir alan oldu.
Önceden öyle maddiyat falan yoktu, giriş ücreti yoktu bilmem.
Her şey doğaldı, organikti. İnsanlar daha mutluydu.
Şimdi son güne gelelim;
Son günde işte piknik etkinliği, eğlenceler yapılırdı. Ne bileyim, teyplerini falan götürürlerdi, açarlardı.
Ondan sonra başlarlardı. Reyhani’den başlarlardı. Ondan sonra o türküler söylenirdi. Herkes böyle bir halka oluşturur, toplanırdı. O gün akşama kadar eğlenirlerdi. Ondan sonra kapanış yapılırdı akşam.
Herkes evine gider, o ertesi gün herkesin işine gücüne devam eder” diyerek Hessıd Merené “Tembeller haftası” kutlamalarının coşkusunu anlattı.
Kaynak: Mardin Haber