Kurtalanlılar “ÇED Gerekli Değildir” Kararına Tepkili

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt’in Kurtalan ilçesi Kayabağlar beldesi mevkiinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yapılması planlanan Baştepe-2, Baştepe-3, Baştepe-4 petrol arama sondajı projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Bölgede yaşayan vatandaşlar alınan karara tepkili.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yapılması planlanan petrol arama sondajı projesine ait Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne sunulan proje tanıtım dosyası için 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 17. maddesi gereğince “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir” kararı verildi.

Arsa Sahipleri: “Tahribata Neden Oluyor”

Arsa sahipleri gerekli haklarına ulamadıklarını ve yapılan petrol aramasının tarım arazilerine zarar verdiğini söyledi. Çiftçiler sadece ekin olarak zarara uğramadıklarını devasa araçların toprakta sıkıştırma yaparak uzun bir süre sürülmeyecek şekilde tahribata neden olduğunu belirtti.

Kurtalanlılar “ÇED Gerekli Değildir” Kararına Tepkili

Konuyla ilgili Ne Haber’e açıklamalarda bulunan Jeoarkeoloji Uzmanı İbrahim Polat, “Ülkemizin petrol rezervi bakımından önemli bir yeri olan Garzan Ovası son 10 yıl içerisinde önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Özellikle Gurdila ve Yanarsu – Kayabağlar kayalık bölgeleri arasında Garzan Ovasının ortalama 2000 metre derinliğinde büyük bir petrol gölü bulunmaktadır. Ovada ilk petrol kuyusu Mergan Kapıkaya 1 alçak sahasında açıldı. Daha sonralarında Kapıkaya 18’e kadar kuyu açıldı ve bugün geldiğimiz noktada Gretij Baştepe alanına girerek Kayabağların batı kesimine doğru bir fay boşluğu sisteminden yararlanılarak önemli ölçüde petrol arama faaliyeti sürdürülmektedir. Ülkemizde bu bölgede petrol ortalama 34-37 Gravit değerde bulunmaktadır.”

Kurtalanlılar “ÇED Gerekli Değildir” Kararına Tepkili

“Alınan Kararın Biran Evvel Değiştirmesini İstiyoruz”

ÇED gerekli değildir kararının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen İbrahim Polat, şunları söyledi:

“Petrol arama faaliyetlerinde çevresel etki değerlendirme raporunun kamuoyu ve çevre köylülerin etkileşimi ve paylaşımına sunulmasının gerektirmemesi hususunda karar alan değerli yetkililerimizi almış oldukları kararın biran evvel değiştirmesini istiyoruz. Zira petrol arama faaliyetlerinde bulunan çevre köy ve köy halklarımız bu mücadeleden gerçekten olumsuz etkilenmektedir.”  

Kurtalanlılar “ÇED Gerekli Değildir” Kararına Tepkili

Kendisinin de bölge halkından olduğunu ve yetkililerin kamuoyuna açık toplantılar gerçekleştirmediğini söyleyen İbrahim Polat, “Yıllardır bu bölgede yapılan petrol arama faaliyetlerinde çiftçi ve kırsal kesim vatandaşlarımızı bir güne bir gün adam gibi oturup dinlemediler ve hala bazı kurum yöneticilerimiz ‘kamuoyuna açık toplantılara gerek yok’ diyor. Kurtalan ve çevresindeki bütün komşu köylerimizin değerli insanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED raporu için vatandaşlar ile yapılacak olan toplantının gerek duyulmamasına lütfen itiraz edelim.” dedi.

Öte yandan bölge halkının CİMER üzerinden konuyla ilgili şikayette bulunduğu öğrenildi.  

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kurtalanlılar “ÇED Gerekli Değildir” Kararına Tepkili
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!