Kürt Dil Bayramı Etkinlikleri Gerçekleştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır, Batman ve Siirt’te 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri gerçekleştirildi.

STK’lar etkinliler kapsamında Diyarbakır’da yürüyüş gerçekleştirildi. Siirt’te mahalli sanatçıların katılımıyla müzik dinletisi yapıldı. Batman’da ise STK’lar katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kürt Dil Bayramı Etkinlikleri Gerçekleştirildi

Diyarbakır

Diyarbakır’da Kürt Dil Bayramı Yürüyüşü

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Diyarbakır’da düzenlenen yürüyüşe DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan da katıldı.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Kürt Edebiyatçılar Derneği, Amed Kürt Enstitüsü, Destar Dergisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Roboski Parkı’nda bir araya gelen kitle Park Orman’a yürüdü.

Bakırhan: “İmkanlarımızı Seferber Edeceğiz”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt siyaseti, dili ve kültürüne yönelik baskıya dikkat çekerek, “Bugün özgürce dilimizin bayramını kutlayamıyoruz. Dilimiz böyle bir baskıyla karşı karşıyadır. Bu yüzden omuzlarımıza büyük yük düşüyor. Bunların zorbalığına karşı dilimize sahip çıkmalıyız. Bundan sonra her yerde ve her zaman Kürtçe konuşup yazıp, düşüneceğiz. Kürt kültürü ve dilini yaşatacak çalışmalara daha fazla ağırlık vereceğiz. Burada belediye eşbaşkanlarımıza da sesleniyoruz; bundan sonra Kürtçe üzerinde daha çok durmalıdırlar. Dilimiz varlığımızdır. Sokak ve caddelerde dilimizi öğreneceğiz ve halkımıza da öğreteceğiz. Bunun için bütün imkânlarımızı seferber edeceğiz” dedi.

Güneydoğu Ekspres – Güneş Ocağa / Veli Baltacı

Kürt Dil Bayramı Etkinlikleri Gerçekleştirildi

Batman

STK’lar Kürtçe İçin Toplandı

Batman Emek ve Demokrasi Platformu 15 Mayıs Kürt Dili Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasına Ari Der, Bahar Kültür Merkezi, Eğitim Sen, İHD, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ile Mimarlar Odası Batman Şubeleri, Diwan Akademi ve Yeni Sahne de destek verdi.

Yılmaz Güney Parkında basın açıklamasını okuyan Ari Der Eş Başkanı Mazlum Tenha “Kürt dili Kürtlerin, varlığı, kimliği olmuştur. Kürt dilinin özgürlüğü, Kürtlerin özgürlüğüdür. Kürt halkı, dilini savunmak için büyük bir emek vermiştir. Kürt anneleri, mücadelecileri, öncüleri Kürt dili için ara vermeden mücadele etmiştir. Bu öncülerden biri Celadet Alî Bedîrxan’dır. 15 Mayıs 1932’de Bedirxan’ın öncülüğünde Kürt dilinde büyük bir devrim geçekleştirdi. Bu devrim Kürt dili için tarihi olmuştur. Bu tarihi gün Kürtler için büyük önem taşıyor. Kürt dilinin resmi dil olması ve Kürtçe eğitimler talebiyle bugünden 1 Haziran’a kadar tüm il ve ilçelerde miting, festival, kutlama, panel, formlar gerçekleştirileceğiz.” dedi.

Batman Sonsöz Gazetesi – Adnan Ayaz

Kürt Dil Bayramı Etkinlikleri Gerçekleştirildi

Siirt

Siirt Belediyesinin Düzenlediği Etkinlikte Müzik Dinletisi Yapıldı

Siirt Belediyesi tarafından organize edilen 15 Mayıs Kürt Dili etkinlileri kapsamında Kızlar Tepesi Amfi Tiyatro Alanı’nda yerel sanatçıların sahne aldığı müzik dinletisi yapıldı. Etkinliğe Siirt Belediye Eş Başkanları Sofya Alağaş ve Mehmet Kaysi, DEM Parti İl Eş Başkanları ve meclis üyelerinin de katıldı.  

Belediye Eş Başkanı Sofya Alağaş açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kürt Dil Bayramı, dilimizin ve kültürümüzün zenginliklerini kutladığımız, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz özel bir gündür. Bu etkinliklerle, dilimizin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması konusundaki kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz. Katılım gösteren tüm halkımıza teşekkür ederiz.”

Belediye Eş Başkanı Mehmet Kaysi ise, “Kürtçe, halkımızın kimliğinin, tarihinin ve kültürünün önemli bir parçasıdır. Bugün burada bir araya gelerek bu zengin mirası kutluyor ve geleceğe taşıyoruz. Tüm vatandaşlarımızın bu coşkuyu paylaştığı için mutluyuz ve desteklerinden dolayı minnettarız.” dedi.

Ne Haber Ajansı – Bünyamin Aybek

Kürt Dil Bayramı Etkinlikleri Gerçekleştirildi
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kürt Dil Bayramı Etkinlikleri Gerçekleştirildi
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!