Kültür/Sanat Engelleniyor Mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt’te 04.10.2024’te Siirt Milli Eğitim Konferans Salonunda gerçekleştirmesi planlanan Seyidxan Sevinç konserinin yeri neden değişti?

Ne Organizasyon Koordinatörü Yusuf Eren ve Ses Sanatçısı Seyidxan Sevinç Ne Haber Muhabiri Bünyamin Aybek’e konuştu.

Kendisinin de Siirtli olduğunu ve 10 yıl önce Siirt’ten Üniversite okumak için ayrıldığını söyleyen ses Sanatçısı Seyidxan Sevinç, “Bilindiği üzere ben de Siirtliyim. 10 yıl önce üniversite eğitimi için Siirt’ten ayrıldım. Yılda bir ya da iki yılda bir Siirt’te konser düzenliyoruz. Siirt konserimizin güzel geçeceğini umuyorduk zaten ama bu kadar güzel geçeceğini ummuyorduk. Çocukluk arkadaşlarımız, okul arkadaşlarımız, tanımadığımız arkadaşlar, dinleyicilerimiz, ailemiz, ekip arkadaşlarımın aileleri gelmişti. Bu nedenle coşkulu ve güzel bir konser oldu” dedi.

“Konser Normalde Baro Salonunda Değildi”

04.10.2024’te gerçekleştirilmesi planlanan konserinin aslında Siirt Barosunda değil Milli Eğitim Konferans Salonunda olacağını ifade eden Sevinç, “Bizi dinlemeye gelen herkese ve Siirt Barosuna çok teşekkür ederiz çünkü konser normalde Baro Salonunda değildi. Milli Eğitim Konferans salonundaydı. Sorumlu arkadaşlar konserden önce yazılı bir şekilde salon izni için başvuruda bulundular. Fakat yetkililer tarafından olumlu veya olmusuz herhangi bir cevap ulaştırılmadı. Biz kendimi telefon yoluyla kendilerine ulaşıp konserimize iki gün var salon müsait mi değil mi? İzin çıktı mı çıkmadı mı? Bunu bilmemiz gerekiyor diye belirttik. Yazılı bir şekilde değil, telefon üzerinden bize o gün salonda başka bir etkinliğin olduğunu bildirdiler ve bu nedenle iznin çıkmadığını söylediler” diye konuştu.

Kültür/Sanat Engelleniyor Mu?

Seyidxan Sevinç/Ses Sanatçısı

“Salon Müsait Değilse Bize 10 Gün Öncesinden Bildirmeleri Gerek”

Milli Eğitim Konferans Salonu müsait değilse bile konserden 10 gün önce bildirmeleri gerektiğini belirten Sevinç, “Eğer o gün salonda başka bir etkinlik varsa ve salon müsait değilse bile on gün ya da iki hafta önce bize bildirmeleri gerekiyordu ki bizde ona gör hareket edebilelim. Konserimizi verdik (Başka salonda) konserin üzerinden on gün geçmesine rağmen hala olumlu ya da olumsuz bir cevap (Resmi/Yazılı) gelmiş değil. Eğer yetkililerin cevabını bekleyecek olsaydık konseri verememiş olacaktık. Bunun üzerine Siirt Barosu yetkililerine ulaştık. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bize kapılarını açtılar ve güzel bir konser vermiş olduk” dedi.

“Salon Değişti ama Dinleyicilerimiz Diğer Salonu Doldurdu”

Sıcak yaklaşımlarından dolayı dinleyicilere teşekkür eden Sevinç şu ifadeleri kullandı:

“Başta da belirttiğim gibi sıcak yaklaşımlarından dolayı, tanıdığımız, tanımadığımız, biletini alıp konser dinlemeye gelen bir dinleyici gibi değil de, bir dost, bir arkadaş gibi gelen herkese çok teşekkürler. 

Yetkililer salon için izin vermedi fakat dinleyicilerimiz salon değişti, izin çıkmadı, gitmeyelim demeden geldiler. Hepsine teşekkürler. Bilindiği üzere böyle durumlarda insanlar şüpheyle (Çekince) yaklaşabiliyor. Dinleyicilerimiz bu çekinceye kapılmadan geldi. Var olsunlar.

Yetkililerin bize karşı bu tutumun keyfi olduğunu düşünüyoruz ama ona rağmen konserimizi yaptık (Başka salonda) ve güzel geçti herkese çok teşekkür ediyoruz.”

Kültür/Sanat Engelleniyor Mu?

Siirt’te kültür/sanat etkinliklerinin yaygınlaşması için girişimde bulunduklarını ve bu girişimin gönüllülük esası olduğunu söyleyen Yusuf Eren, “Bizler Ne Haber ekibi olarak Siirt’te kültür sanat etkinliklerin yaygınlaşması için bir girişimde bulunduk. Bu girişim biraz daha gönüllülük esaslı bir girişimdi. Kentte kültür sanat etkinlikleri sayısının az olduğunu neredeyse hiç yokken bizler böyle bir girişimde bulunarak hem sanat camiasında tanıdıklarımızla hem de bölgede ki menajerlerle görüşmeler sağlayarak bu şehre de bu tür etkinliklerin kazandırılmasını isteyen bir ekibiz. Bu vesileyle bugüne kadar yüzlerce sanatçıyı, tiyatroyu, konseri kentte seyirciyle, dinleyince buluşturmaya çalıştık” dedi.

“Engellerle Karşılaşıyoruz”

Yaptıkları etkinliklerin verimli geçtiğini fakat engellerle karşılaştıklarını ifade eden Eren, “Bugüne kadar yaptığımız bütün çalışmalar oldukça verimli geçiyordu. Bu süreç içerisinde kentte biraz daha farklı işler yapabilmek için giriştiğimiz bu yolda engellerle karşılaşma durumumuz oldu. Bunların başında da kentte bulunan salon sorunu geliyor. Salon sorunundan kastımız kentte bir kültür merkezi yok, bir tiyatro alanı yok, bir amfi alanı yok, konser verecek bir alan yok. Bu nedenle kendi imkanlarımızla bulabildiğimiz yerlerde konser ve etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Biz buralara sanatçıları getirirken yüksek meblağlar ödeyip halkı sanatçılarla buluşturmaya çalışıyoruz. Batman’a, Diyarbakır’a, Mardin’e gelen bir çok ünlü sanatçının Siirt halkıyla da buluşması ve burada konser ve tiyatrolar vermesini istiyoruz. Bu anlamda yıllardır çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Kültür/Sanat Engelleniyor Mu?

Yusuf Eren/Ne Organizasyon Koordinatörü

“Keyfi Bir Şekilde Etkinliklerimiz Erteleniyor”

Keyfi bir şekilde bu tür etkinliklerin engellenmeye çalıştığını belirten Eren,Fakat biz burada salon bulmakta oldukça zorlanıyoruz. Buradaki salonlar hem az kapasiteli yeteri kadar büyük değiller hem de çok fazla salon imkanımız yok. Bugüne kadar çeşitli engellere karşılaşıyoruz. Yıllardır bu devam ediyor. Son zamanlarda bu engeller çokça artmaya başladı. Birçok konserimiz sözlü olarak salon müsait dense de son gün bize izin verilmedi ya da Milli Eğitim salonun müsait olmadığını ya da sizlere veremeyeceğiz gibi geri dönüşler sağlanıyor. Biz bu konuda gereli mercilere ulaştığımızda yanıtta alamıyoruz. Yanıt alamamamızın sebebi buna verebilecek bir cevaplarının olmaması. Tamamen keyfi bir şekilde bu tür etkinliklerimiz engellenmeye çalışılıyor. Normal şartlar altında biz resmi yollarla dilekçe yoluyla Vali makamına iletiyoruz ve dilekçe yoluyla olumlu ya da olumsuz yanıt bekliyoruz ama maalesef biz yazılı bir yanıt alamıyoruz. Bazen konser gününe kadar haberdar olamıyoruz. Bize bu konuda herhangi bir geri dönüş yapılmadığı gibi dilekçemize yanıtta gelmiyor. Bu nedenle ciddi problemler yaşıyoruz. Bu böyle giderse şehirde kültür sanat etkinliklerini bir tek bizler yapıyoruz. Maalesef bizlerde vazgeçeceğiz gibi” dedi.

“Buraya Gelen Sanatçıların Hoş Karşılanması Lazım”

Buralara gelen sanatçıların hoş karşılanması gerektiğini ifade eden Eren, “Buralara gelen sanatçılar hoş karşılanması, güzel salonlarda karşılanması gerekirken biz burada salon problemi yaşıyoruz. Bir iki kişinin keyfi muamelesi yüzünden birçok sanatçı kitlesiyle buluşamadan geldiği şehirden geri dönmek zorunda kalıyor. Sanatçı tarafından da bu şehirle ilgili kötü bir intiba oluşuyor. Bir bu durumu düzeltmek ve şehrin potansiyelini artırmak için bu tür girişimlerde bulundukça engellerle karşılaşıyoruz. Bu durum bizim motivasyonumuzu da düşürüyor. Böyle giderse şehirde artık kültür sanat etkinlikleri olmayacak. Şehirde yıl içerisinde en fazla 2 ya da 3 etkinlikler yapılabiliyor resmi merciler tarafından. Bunlarda yerel mahalli sanatçıların çeşitli ufak çaplı festivallerinden ibaret oluyor. Onlar da zaten tamamen halkın katılımıyla olmuyor. Biz bunun kırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Şehrin Ekonomisine Katkı Sağlıyoruz”

Şehrin ekonomisine katkı sağladıklarını söyleyen Eren cümlelerine şöyle devam etti:

“Bizler bu şehrin ekonomisine de katkı sağlıyoruz. Kültür sanat etkinliklerine de katkı sağlıyoruz. Burada bu tür etkinlik ve organizasyonlar yapılınca bu şehirde birçok insan kazanıyor. Bu şehirde bu tür etkinliklere aç olan kitleler farklı şehirlere gidip duygularını tatmin ediyorlar”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kültür/Sanat Engelleniyor Mu?
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!