“KIT KANAAT GEÇİNİYORUZ, BUNA DA YAŞAMAK DENİRSE”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt’te yaklaşık 30 yıldır tiftik dokumacılığı yapan Aydın Özkan, daha önce devlet tarafından el sanatlarına önem verildiğini belirterek 20 yıldır mesleklerinin bitme noktasına geldiğini ifade etti.

Yaklaşık 30 yıldır Siirt’te Tiftik Battaniyesi dokuyarak geçimini sağlayan dokuma ustası Aydın Özkan, “Mesleğimizin ekonomik olarak bir getirisi yok artık bu saatten sonra. Ben aynı zamanda şu anda sigorta emeklisiyim yani o olmasa mümkün değil geçinmek. Sadece el emeğine dayanan bir olay bu. Zaman içerisinde teknoloji bunu bitirecek bunu da biliyoruz. Bu meslek 30-40 yıl önce de vardı. En fazla değişime uğradığı, hemen hemen bitmeye yüz tuttuğu bu iktidarın geldiğinden beridir. 20 yıldır bu insanlar geldiğinden beri yani küçük ölçekli birçok şey yok oldu. Bunu yönetilmemeye bağlıyoruz. Adamlar yönetemiyor. Adamlar daha doğrusu yönetmek için gelmemişler. Talan için gelmişler, yok etmek için gelmişler. Sosyal devlet diye bir şey yok yani devlet yok ki şu anda çetedirler. Maalesef de öyle. Yani istesek de istemesek de siyasetin içine giriyoruz. Daha önce valiler tarafından 10 bin – 20 bin parça alınıyordu onlar da eritiyordu. Değişik yerlere gönderiyordu devlet. Yani sözüm ona kurumlara, büyükelçilere yani bir takım şeylere. Bunlar geldiğinden beri kestiler. Sadece bizim değil ki yani Sivas’ta da var, birçok şehirde de var. Normal kilimler, Isparta halıları falan bunların hepsi yok oldu. Köylerde özellikle kazalarda buna dönük bir takım şeyler vardı el sanatlarıyla ilgili bunlar da bitti.” dedi.

Mesleklerinin getirisi olmadığını ve günden güne tezgah sayılarında azalmalar olduğunu da belirten Özkan, “Siirt’in yarısından fazlası her evde iyi kötü bu tezgahlardan vardı. En yakın yerde dükkan olmasa bile evin içinde vardı. Şimdi arasanız belki 20-30 tane bulamazsınız. Kalmadı. Getirisi yok yani aşırı emek isteyen ama karşılığı olmayan bir meslek. Bir battaniyenin çıkması en az 8 saattir. 9 saat de oluyor bazen. Kazancımız ise sabahtan akşama kadar çalışıyorum, şu anda fason çalışıyorum. Birisi tiftiği getiriyor her şey bana ait kirasını da hesaplasan veya dediğim gibi işçi de tutsan akşama kadar elime geçen net para belki 30-35 liradır. Onun üstünde yoktur. Nasıl geçineceksin ben size soruyorum. Kiralar 1200 TL. En kötü yerde bile 500-600 TL yani bizim varoş buradaki mahallelerde.” cümlelerini kullandı.

“SANATA VE SANATÇIYA DÜŞMANCA BAKMAYANLAR İKTİDARA GELİRSE MESLEĞİMİZ BİTMEZ”

Yaptıkları işin bir el sanatı olduğunu söyleyen Aydın Özkan, sosyal devletin bu sanatı ayakta tutması gerektiğini ifade ederek bir umutla yaşadığını söyledi. Özkan, “İlerde yeni bir iktidar olur ne bileyim bu tür şeylere önem veren mesela küçük el sanatlarını yeniden yaşatma gibi. Yani sosyal devlet olmanın kanunu da budur bunları ayakta tutmak zorundadır. Avrupa’da öyledir. Düşünebiliyor musun mesela bir kuşdiline bile sahip çıkıyor. Bu el sanatlarıdır. Şeye bağlı biraz daha demokrat bir hareket gerek. Biraz daha demokratik bir sistem olacak, yönetim anlayışı olacak. Bunlar gibi muhafazakar, bunlar gibi düşmanca bakan sanata, sanatçıya düşmanca bakan bir hareket değil. Öyle insanlar gelse belki daha iyi olur belki ayakta tutulur mesleğimiz tam da bitmez. Türkiye’de o sosyal düşünceye sahip potansiyel var. Öyle bir umutla yaşıyoruz. Yani sadece bununla ilgili değil Türkiye’deki ekonomik yapıyla da bağlantılı. Belki araştırmışsınızdır yüzlerce, binlerce küçük ölçekli fabrikalar dahi kapatmış. Adamlar cumhuriyetle yüzleşmeye gelmiş. Tamamıyla Cumhuriyeti yok etmeye düşmanca bir tavır. Bu adama bakıyorsun AKP’nin genel başkanı. Yani benim senin değil hem genel başkan hem cumhurbaşkanı ama AKP’nin cumhurbaşkanı. Bu adamlar laikliğe düşman. Laikliği çünkü dinsiz olarak görüyor.” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANI’NIN MARKET ALIŞVERİŞİ BENİM BİR AYLIK KAZANCIM”

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kooperatif marketinden yaptığı alışverişe değinen dokuma ustası Aydın Özkan, günlük ortalama 30 ile 35 lira kazandığını ve Cumhurbaşkanının fiyatlara uygun demesinin hoşuna gitmediğini belirtti. Dokuma ustası Özkan, “Bugün ekonomi, Pazar, marketler el yakıyor insanlar geçinemiyor. Ama beyefendi kooperatifin bir marketine gitmiş ki kooperatif marketler biraz daha indirimli adam alışveriş yapıyor ve diyor ki fiyatlar uygundur. Bu durum zaten hoşuma gitmiyor. Yani topluma insanlara resmen küfrediyorlar. Halkla dalga geçiyorlar. Nerden tutsan tutarsızlık bitmiş olay. Mesleğimiz tamamiyle geriye gitti. Belki en azından kültürel olarak bile 50 yıl geriye gittik. Bizim çocuklar üniversite mezunu, 4 yıllık lisans mezunları ama boştalar. Yani kısarak geçiniyoruz kıt kanaat geçiniyoruz buna da yaşamak denirse.” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“KIT KANAAT GEÇİNİYORUZ, BUNA DA YAŞAMAK DENİRSE”
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!