KESK: “Müdürlerin Sendika Toplantısına Katılması Tam Bir Skandaldır”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KESK Konfederasyonuna bağlı Siirt Büro Emekçileri Sendikası İl Temsilciliği, iki kurum müdürünün bir sendika toplantısına katılması ile “Kurum müdürlerinin sendika toplantılarına katılmalarının hiçbir hukuki dayanağı olmadığı gibi, sendikalara taraf dahi olamazlar. Bu durum kanun ve yönetmeliklerle hüküm altına alınmıştır.” açıklamasında bulundu.

KESK Konfederasyonuna bağlı Siirt Büro Emekçileri Sendikası İl Temsilciliğinin yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Öncelikle kamu çalışanları için sendika ve üyelik nedir diye kısaca değinmek istiyorum.Sendika, üyelerinin ekonomik, sosyal ve kültürel hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için kurulan birliklerdir.

Sendika üyeleri ise; kamu çalışanı olup, üyelik beyanıyla sendikaya üye olan emekçilerdir.Ancak bulundukları makam nedeniyle sendikalara üye olamayan kamu çalışanları da vardır. Bunlardan bazılarına değinecek olursak; Kamu idarelerinin il ve ilçelerdeki en üst amirleri yani kurum müdürleri sendikalara üye olamayan kamu çalışanlarıdır. Bu tanımlamalar 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları kanununda detaylarıyla açıklanmıştır.

Aldığımız bir habere göre Büro memur sen sendikasının genel başkanlık düzeyinde 22.12.2022 tarihinde Siirt’te gerçekleştirmiş olduğu Basın Toplantısına Sendika yöneticileri ile sendika üyeleri katılım sağlamıştır.Siirt yerel bir haber sitesinde yayınlanan habere göre, söz konusu sendika toplantısına Siirt’te bazı kurumlarda Müdür pozisyonunda görev yapan şahıslarda katılmıştır.Sendika yönetici ve üyelerinin söz konusu toplantıya katılması gayet olağan bir durumdur ve bu durum sendika tüzüklerinde açıkça belirtilmiştir. Ancak, kurum müdürlerinin sendika toplantılarına katılmalarının hiçbir hukuki dayanağı olmadığı gibi, sendikalara taraf dahi olamazlar. Bu durum kanun ve yönetmeliklerle hüküm altına alınmıştır.

Sendika toplantılarına kurum müdürlerinin katılmaları durumunda o kurum çalışanlarına karşı eşit davranma yükümlülüklerini kaybetmiş olacakları dolayısıyla, görevlerini ihmal etmiş olurlar.Kurum müdürlerinin kurumlarındaki her çalışan emekçinin sendikası fark etmeksizin, hatta sendikalı veya sendikasız olması fark etmeksizin eşit davranma yükümlülüğü kanun ve yönetmeliklerle sabittir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz Büro memur sen’in Siirt’teki toplantısına, Siirt İş-kur il müdürü Ömer Aslan ve Siirt SGK il müdürü Abdulcelil İlbaş söz konusu toplantıya katılmışlardır. Müdürlerin sendika toplantısına katılması tam bir skandaldır. Çünkü Müdürler, sendikalara üye olamazlar ve taraf olamazlar. 4688 sayılı kamu görevlileri kanununda bu durum net bir şekilde açıklamıştır. Görevlerini ihmal eden ve açıkça taraf olduğunu ortaya koyan bu şahısların nazarımızda hiç bir karşılıkları kalmamıştır.

KESK Konfederasyonuna bağlı Siirt Büro Emekçileri sendikası İl Temsilciliği ve diğer KESK’e bağlı sendikalarımızın da üyelerine yönelik zaman zaman kurum amirleri tarafından baskı yapıldığı, üyelerimizin sendikalarımızdan istifa ettirilmeye çalışıldığı, iktidarın yandaş sarı sendikalarına geçmeleri yönünde baskı kurdukları yönünde duyumlar aldık alıyoruz.Ancak, hukuksal olarak suç teşkil eden bu anti demokratik girişimleri, kurum müdür ve amirleriyle görüşmeye gittiğimizde yapmış oldukları hukuksuzlukları her zaman inkâr etmişlerdir.

Neredeyse gökten zembille indiklerini, sütten çıkmış ak kaşık olduklarını, herkese eşit mesafede olduklarını bizi inandırmaya çalışmışlardır. Öz bir ifadeyle bu durumu belirtecek olursak hem korkakça hem de sinsice davranmışlardır.Buradan açıkça belirtiyoruz; Bu tarz hukuksuz toplantı, buluşma ve ilişkilerin takipçisi olacağız. Hiç bir emekçiye yapılacak hukuksuzluk karşısında sesiz kalmayacağız.Kurum müdürleri ile ortak toplantı düzenleyen yandaş sarı sendikaların kafa kol ilişkileri ile çıkar ve menfaat endeksli bir ilişkide oldukları açığa çıkmıştır.

AKP -MHP İktidarının kanatları altında sarı sendikacılık yapan sendika görünümlü yapıları sendikal mücadeleye yakışır bir şekilde mücadele etmeye davet ediyoruz.KESK’e bağlı tüm sendikalarımız mücadele geçmişleriyle direngenliklerini ve mücadelelerini ortaya koymuşlardır. Emek ve demokrasi mücadelesinin nasıl olması gerektiğini pratiğiyle ortaya koymuşlardır.Hiç bir iktidar ve güç karşısında Sendikamız emeği ve emekçiyi savunmaktan asla vaz geçmemiştir. Sendikamız BES, Emek ve demokrasi mücadelesini tüm baskılara rağmen her koşulda sürdürmüştür.

Bu bağlamda, sendikamızın yüzlerce üyesi ve özellikle yöneticileri kamu görevinden haksız ve hukuksuz bir şekilde, gece yarısı yayımlanan KHK’ larla ihraç edilmiştir. Özellikle bölgemizde bu hukuksuz saldırılar en ağır şekilde yapılmıştır.

Tüm bu hukuksuzluklar sendikamız tarafından yargıya taşınmış ve bir çok üyemiz mahkeme kararıyla kamu görevlerine iade edilmiştir. Yani Sendikamız BES’e hukuksuzca saldırıldığı mahkeme kararlarıyla böylece somut bir şekilde ortaya çıkmıştır.

BES’e dönük bu hukuksuz uygulamaların;İktidar-Yandaş sendika, Yandaş sendika-Kurum müdürleri, İktidar-Kurum müdürleri üçgeninin bir sonucu olup olmadığını hep birlikte mahkeme kararlarında göreceğiz. Bu konuda mahkemelerde yapılan yargılamalar neticesinde, bu yönde somut tespitlere ulaştığımızda sorumlularına hukuk yoluyla mahkemelerde hesap sormak boynumuzun borcudur. Şimdi Sendika toplantısına katılan İş-kur il müdürü Ömer Aslan ve SGK il müdürü Abdulcelil İlbaş’a soruyoruz.Sendika toplantısına hangi gerekçeyle katıldınız? Bu toplantıya kendi iradenizle mi katıldınız?Bulunduğunuz makam size lütuf mu edildi de diyet borcunuzu mu ödüyorsunuz?Sendika toplantısına katılarak kendiniz için veya birileri için torpil mi talep ettiniz?Makamınızdan istifa etmeyi düşünüyor musunuz?”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KESK: “Müdürlerin Sendika Toplantısına Katılması Tam Bir Skandaldır”
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!