Siirt’te kebaba art arda gelen zamlardan sonra lokanta esnafı satışlarının düştüğünü ve işleri devam ettirmekte zorlandıklarını söyledi.
Haber: Yusuf YEŞİLFİDAN
Ete gelen zamlar lokanta fiyatlarına yansıdı. Daha önce 60 TL’ye satılan kebap, 70 TL’ye çıktı. Lokanta esnafı zamlardan sonra satışlarının düştüğünü belirtti.
Kiralar ve ete gelen zamlardan dolayı zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten lokanta esnafı İsmet Kişmir, “Durum bildiğiniz gibi değil. Çünkü 1 haftalık eti ben alıyordum 120 TL’ye şu an alıyorum 190 TL’ye. Yani eleman maaşı olsun, kiralar olsun hepsi ona katlandı. Bir elemanın günlük maaşı bundan 3 sene önce 100 TL’ydi, bir çuval pirinç de 100 liraydı. Şu an bir çuval pirinç 1000 TL paradır. Yani bir ustanın da maaşı şuan 1000 TL olması lazım ama gel de işin içinden çık, veremiyorsun. Ben dün eti almışım, bir hafta önce aldığım 130-140 liralık ete şu an 190 lira çekiyorlar. Ben şu an kebaba burada 80-85 diyemem. Dediğim zaman millet diyor çok pahalıdır. Alım gücü düşüyor millet gelmiyor, kimse gelmiyor. Biz bunu anlatamıyoruz. Yani ne yapmamız lazım.” dedi.
“Kiralar Üçe Katlandı, Dörde Katlandı”
“Porsiyon kebap şu an 70 TL’dir ama sen bunu 90 da 100 de yapsan kurtarmıyor” diyen Kişmir, şunları söyledi:
“Ben geçen sene 600 – 700’e yakın ekmek tüketiyordum, pide çiftli. Şu an 150-200 tane tüketiyorum. Porsiyon kebap şu an 70’tir. Kuşbaşı 75’tir. Tabii çeşitler değişkenlik gösteriyor. Ama sen bunu 90 da 100 de yapsan kurtarmıyor çünkü kiralar ikiye katlandı. 100-120 liralık et kilosu oldu 190, kiralar üçe katlandı, dörde katlandı. Kimse bundan bahsedemiyor. Elemanların maaşı aynı o şekilde, sigortalar, sabotajlar yani işin içinden çıkamıyorsun. Gelen müşterinin tepkisi şu şekil bir hafta önceki kebap 65’ti 70 dediğin zaman sövüp gidiyor. ‘Yani niye bizden pahalımı alıyorsunuz.’ Biz sizden pahalı almıyoruz ama kurtarmıyor. Burası tek böyle değil bütün çarşı aynı.”
“Alım Gücü Düşmüş, Para Yok Millette”
Pandemi döneminde bile alım gücünün bu kadar düşmediğini söyleyen Kişmir, şöyle konuştu: “Alım gücü düşmüş, para yok millette. Müşteri sayısında azalma çok var. Dediğim gibi pandemi döneminde bile 650-700 tane pide kullanıyordum, şu an 150-200 tane kullanıyorum. Gördüğünüz gibi ben 25-30 kilo döner vuruyordum, şimdi 10 kilo bile vurmuyoruz. Izgara çeşitlerinde de aynı şekilde, sulu yemek yapıyordum şu an sulu yemek de yapamıyoruz. Neden? Müşteri kimse gelmediği için ama gelselerdi biz hepsini yapacaktık.”
Maliyetlerin arttığını ve çalışanlarının maaşlarına zam yapamadığını belirten Kişmir, “25-30 tane burada çalışanımız var. Hepsinin sigortaları ful, maaşları alıyorlar, maaşlarına zam istiyorlar biz nasıl yapacağız, nasıl vereceğiz, veremiyoruz ki, kimse veremiyor. Değil biz tek, herkes o şekil. Bir kilo domatesi ben bir hafta önce aldım 16 milyon. Bugün aldım 22 milyon toptan aldım. Marketlere baksan 30 milyon. Yani bir kebap 70 milyon hiç de kurtarmıyor.” dedi.