Kayabağlar Beldesi Büyük Tehlikeyle Karşı Karşıya

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt’in Kurtalan ilçesi Kayabağlar Beldesi’nde Limak Çimento Fabrikası’nın ham madde alanında yapılan yüksek dozlu dinamit patlatmalarının çevreye zarar verdiği belirtildi.

Konuyla ilgili Ne Haber’e açıklamalarda bulunan jeomorfolog İbrahim Polat, “Kurtalan Limak Çimento Fabrikası ham madde alanında yaptığı yüksek dozlu dinamit patlatma sonucunda adeta mikro deprem oluşturmuştur.” dedi.

“Özellikle fabrika ham madde alanının jeolojik yapısı ile Kayabağlar Beldesinin jeolojik yapısı hemen hemen aynı formasyondan (kütle) oluşması bu dinamit patlatma olaylarında en fazla zarar gören yer olmasına sebebiyet vermektedir.” diyen Polat, “Uzun yıllardır çimento fabrikasının olumsuz bu sonuçları yüzünden gerek hayvancılık gerekse mimari yapılar üzerinde ciddi zararlar yaşanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Dinamit Patlatmaları Hayvancılığın Ciddi Manada Zarar Görmesine Sebebiyet Vermektedir”

Dinamit patlamaları nedeniyle hayvancılığın zarar gördüğünü belirten Polat, şunları söyledi: “Beldenin küçükbaş hayvancılığı için geniş tarım alanları beslenmeyi sınırlandırırken en geniş mera alanları genellikle fabrikanın bulunduğu sahalara yakın yer almaktadır. Bu mera alanları hayvanların geniş otlaklık alanlarını oluşturmaktadır. Özellikle hayvanların yüklü olduğu ilkbahar aylarında dinamit patlatmaları nedeniyle düşük yapmalarına ve hayvancılığın ciddi manada zarar görmesine sebebiyet vermektedir.”

“Binaların Temel ve Taşıyıcıları Zarar Görüyor”

Patlamalar sonucu binaların da zarar gördüğünü ifade eden Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yapılardaki zarara gelecek olursak özellikle yeni binalarda zamanla çatlaklar oluşturarak binaların temel ve taşıyıcılarına zarar vermektedir. Bu yaşanan durumlar binanın kısa ömürlü olmasına sebebiyet vermektedir. Eski binaların çökmesine ve ciddi can ve mal kayıpların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu durumların dışında beldenin doğu kısmında yer alan ayran mağarası dikliklerinde kaya düşmelerini tetikleyerek ciddi tehlike arz etmektedir. Oradaki binalar tehlikeli sonuçlar yaşayabilirler. Bu tehlikelerin önüne geçilmesi için Limak Çimento Fabrikası’nın hammadde sahasında yapmış oldukları patlayıcı malzemelerin düşük dozda ayarlamaları gerekmektedir. Kamuoyu ve gerekli mercilerin bu konuya el atmaları rica olunur.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kayabağlar Beldesi Büyük Tehlikeyle Karşı Karşıya
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!