Kanserojen içerikli kırtasiye ürünlerine dikkat

Kanserojen içerikli kırtasiye ürünlerine dikkat

Koronavirüs nedeniyle yaklaşık iki yıldır ara verilen yüz yüze eğitim tekrar başladı. Yeni eğitim öğretim döneminde kırtasiye ürünlerine talep artarken, uzmanlar kanserojen kırtasiye ürünleri konusunda velileri ve öğrencileri uyarıyor.

Siirt’te yüz yüze eğitimin başladığı 6 Eylül itibariyle aileler de kırtasiye alışverişlerini tamamlama telaşına düştü. Kimyasal madde katkılı ürünlerin çocuklar için oluşturabileceği tehlikelere dikkat çeken uzmanlar ailelere uyarılarda bulundu.

Siirtli kırtasiye işletmecisi Sedat Yeşildağ, “Ailelerimizin yapacağı tek şey markalı ürünlerin dışına çıkmamasıdır. Markalı ürünlerin dışına çıkıp alacağı markasız ürünlerin kanserojen madde içerme oranı yüksek. Bilinen markalardan alındığında ise böyle bir durumun olması söz konusu değil. Bir sıkıntı çıktığı takdirde aile o firmaya dava açabilir. Ama bakkallarda farklı ürünler var. Zincir marketlerde bile bilinmeyen markalar var. Biz yıllardır bu işi yapıyoruz, daha önce o markaları duymadık. Örneğin oyun hamurlarında bir marka var, çocuk o hamuru yese bile buğday unundan yapıldığı için çocuğa zarar vermez. Bilinmedik markalarda ise içinde ne var ne yok, kimya maddesi nedir kimse bilmiyor. Onun için bu konuda dikkatli olmaları lazım.

Aile kırtasiyeye gittiğinde markası bilindik temiz ve sağlıklı ürün istesin. Mesela pastel boyada çocuğa ağzına alma diyemezsin. Solvent içermeyen ve kanserojen madde içermeyen ürünlere yönelmeleri gerekiyor.

“Kırtasiye ürünü her zaman kırtasiyeden alınmalı”

Kırtasiye ürünlerinin güvenilir yerden alınması gerektiğini vurgulayan kırtasiye işletmecisi Nevaf Şen ise, “Aileler ürün alırken aldıkları yere dikkat etmeleri lazım. Kırtasiye ürünü her zaman kırtasiyeden alınmalı. Zincir marketlere baktığımızda çok farklı ürünler var. Markası belli olmayan ürünler var. Bu ürünler çocuğun cildine zarar veriyor. Örneğin bir kalem bile bir hafta giderken kırtasiyeden alınan bir ürün daha uzun bir süre gidebiliyor. Özellikle boya gruplarında ürün alınırken dikkat edilmezse çocuğa büyük zarar verebilir. Hatta bazen veliler gelip bizden kokulu silgi istiyor. Biz de yok ama sağdan soldan temin edebiliyorlar. Biliyoruz ki hepsi kanserojen madde içeriyor. Keçeli kalem gruplarında da çocuk okulda kullanıyor elinden geçmiyor. Zaten kanserojen madde içeriyor. Uzun süre cildinde kaldığı zaman tahriş oluşturabilir. Keçeli kalem su değdiği zaman geçmesi lazım. Bir de dermatolog testinden de geçmesi lazım. Onun dışındakilerin hepsi çocuğa zarar verir. Aileler güvenilir yerden alırsa kaliteli ürün satılacağı için çocuk için sorun olmaz. Her yerde kırtasiye ürünleri satılıyor. Markaları da var ama kabul gören markalar değil.” cümlelerini kullandı.

 

Konu ile ilgili Ne Haber’e açıklamalarda bulunan Çocuk Doktoru Uzman Muhammed Abdullah Varol, “Kırtasiye malzemelerine son derece dikkat etmek lazım. Kanserojen kırtasiye ürünlerinden uzak durmak gerekir. Aileler bu süreçte ürünlerin sertifikarına baksın, onaylanmış ürünler mi, değil mi? Çünkü kimyasal madde katkılı kanserojen kırtasiye ürünlerine kısa vadede maruz kalan çocuklarda alerji yapar. Astımı onlarda ise solum rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Uzun vadede sürekli maruz kalınırsa vücutta birikir daha büyük sorunlara neden olur.” dedi.

Varol açıklamalarını şu cümlelerle bitirdi:

Kaliteli ürünler pahalı olabilir, herkesin alım gücü olmayabilir. Bu ürünler alınıp tasarruflu kullanılırsa daha uygun olur. Kaliteli ürün alınıp uzun süre kullanılabilir.

“Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılması sektörü olumsuz etkiliyor”

Zincir marketlerin sektörü olumsuz etkilendiği belirten, Yeşildağ, “Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılması bizim sektörü yüzde yüz etkiliyor. Mesela zincir marketlerde satılan bir sulu boyanın fiyatı 20 TL iken ben de aynı ürün 15 TL. Halkımız biraz daha duyarlı olsa kırtasiyeye yönelir. Eskiden bizim kırtasiye sezonu 15 – 20 sürerdi, gece saat 2’ye kadar dükkan açık kalırdı ama şimdi akşam 9 oldu mu kapatıyoruz.” diye konuştu.

Şen ise, “Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılması sektörü çok etkiliyor. Ucuz diye gidiliyor ama kırtasiyede daha ucuz. Oradaki bir kalemi alıyor üç beş günde kırılıyor. Bizden aldığı kalemi bir ay iki ay kullanıyor. Mesela oyun hamuru benden alınca sene boyunca kullanıyor. Oradan aldığını daha kısa süre kullanıyor. Hatta cildine zarar bile verebilir.” dedi.

 

Exit mobile version