İnstagram Erişim Engeli Sürüyor

İnstagram Erişim Engeli Sürüyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu katalog suçları gerekçesiyle Türkiye’de 60 milyon kullanıcıya sahip olan İnstagram’ı erişime kapattı. Türkiye’de erişim engeliyle karşı karşıya kalan sosyal medya platformlarını derledik.

Türkiye’de internet yayınlarını düzenleyen kanun 2007’de yürürlüğe girdi ve ilk olarak aynı yıl YouTube, Atatürk’e hakaret gerekçesiyle kapatıldı. Aynı gerekçesiyle 2008’de tekrar kapatıldı. Türkiye’deki kullanıcılar yaklaşık iki yıl boyunca YouTube’ye erişim sağlayamadı. 2010 yılında, ilgili videoların kaldırılmasıyla birlikte erişim engeli kaldırıldı. YouTube; 2010, 2014 ve 2015’te de çeşitli gerekçelerle kapatıldı.

2014 yılında da Twitter’a erişim engeli getirildi. Engelleme bir süre sonra mahkeme kararıyla kaldırıldı.

2015 yılında Facebook, bazı sayfaların terör örgütleri lehine propaganda yaptığı gerekçesiyle belirli süreler boyunca erişim engeline tabi tutuldu.

Türkiye’de erişim engelinin en uzun sürdüğü site ise wikipedia oldu. 2017 yılında Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösterdiği iddiasıyla 2017 – 2020 tarihleri arasında 3 yıl boyunca kapatıldı.

2020 yılında ise TikTok, çeşitli etik dışı içeriklerin yayılması ve kullanıcı gizliliğinin ihlal edilmesi gerekçesiyle kısa süreli erişim engelleriyle karşılaştı.

Son olarak İnstagram platformu, katalog suçları gerekçesiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişime kapatıldı.

İnstagram’ın erişime kapatılmasından

Reklam verenler, grafik tasarımcılar, influencerler, sanatçılar, dijital haber kuruluşları, sanat ve kültür, eğitim, bilgilendirme ve turizm gibi birçok sektör olumsuz etkilendi.

İstanbulspor da yeni transferi Kerem Şen’i İnstgaram’ın kapalı olmasına tepki göstererek açıkladı. Kulüp X hesabından “Instagram yok, grafik tasarımcı da yok” paylaşımı yaptı.

Platformun açılması için Ulaştırma Bakanlığı ile İnstagram yetkilileri arasında görüşmeler sürüyor.

Exit mobile version