“İnsanlar Nitelikli Sağlık Hizmetine Ulaşamıyor, Sağlıkta Şiddet Yasası İstiyoruz”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SES Siirt Şube Eş Başkanı Sedat Kurt, sağlık çalışanlarının problemleri ve taleplerini dile getirdi. Kurt, “İnsanlar nitelikli sağlık hizmetine ulaşamıyor. Sağlıkta şiddetin önüne geçecek yasal bir mevzuat yok” dedi.

Sağlık çalışanları, sektörde yaşanan sorunlar ve talepleri nedeniyle iş bırakma eylemleri gerçekleştiriyor. SES Siirt Şube Eş Başkanı Sedat Kurt, sağlıkta yaşananlarla ilgili Ne Haber’e konuştu.

Nitelikle sağlık hizmetine ulaşılamadığını belirten Kurt, “2003’te Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında yeni bir yönetim modeline geçiş yapıldı. Sağlığı meta, hastayı müşteri ve sağlık kuruluşunu da ticari olarak gören bir anlayıştır. Bu da sağlık hizmetlerinde hizmet üreten sağlık emekçilerin emeğini ucuzlatmıştır, bir de sağlık sistemini tıkanması neden olmuştur. Artık insanlar sağlık hizmetine ulaşamıyor. Nitelikli, anadilde, bilimsel bir sağlık hizmetine ulaşamıyorlar” dedi.

“İnsanlar Nitelikli Sağlık Hizmetine Ulaşamıyor, Sağlıkta Şiddet Yasası İstiyoruz”

“Sağlık Sisteminde Performans Sistemi Dayatıldı”

Sağlıktaki performans sistemini eleştiren Kurt, “Sağlık sisteminde performans sistemi dayatıldı. Performans sistemi, modern köleliğin bir diğer tanımıdır. MHRS uygulamasıyla hasta bakım süresi 5 dakikaya indirildi. Aslında en çok da karşı olduğumuz noktalardan biri de budur. Mesela her meslek branşına göre randevu süresi belirlenmelidir” diye konuştu.

“İnsanlar Nitelikli Sağlık Hizmetine Ulaşamıyor, Sağlıkta Şiddet Yasası İstiyoruz”

“Sağlıkta Şiddetin Önüne Geçemiyoruz”

Sağlıkta şiddet ile ilgili de konuşan Kurt, “Kışkırtılmış sağlık politikaları büyük bir sıkıntı. İşte Sağlık Bakanımız çıkıyor her şey güllük gülistanlıkmış gibi basına demirler veriyor. Hasta bunu hastanede göremeyince ne yapıyor? Sağlık emekçilerine, sağlık hizmeti üreten emekçiye saldırıda bulunuyor. Bu bizim için bir büyük problemdir. Özellikle sağlıkta şiddetin önüne geçemiyoruz çünkü sağlıkta şiddetin önüne geçecek yasal bir mevzuat yok. Sağlıkta şiddet yasası istiyoruz, sağlıkta şiddet minimize etmek için” dedi.

“Hastanede Düzenli Olarak Beslenmiyoruz”

Hastanelerde yaşanan beslenme problemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurt, “Sağlık emekçileri ciddi angarya çalışmaya tabi tutuyorlar. Meslek tanımları yok bazılarının. Hastanelerde ciddi anlamda beslenmiyoruz. Biliyorsunuz, 24 saat hizmet veren sağlık emekçisiyiz. Biz özellikle hastanede düzenli olarak beslenmiyoruz. Çalışan ebeveynler için kreş sorunu var, bunu da onlarca defa dile getirdik” ifadelerini kullandı.

“Hekimin Tedavi Bağımsızlığı Elinden Alınıyor”

Aile hekimlerinin yaşadığı sorunlarla ilgili de konuşan Kurt, şunları söyledi:

“Biz bunu Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği olarak tanımlamıyor, biz bunu eziyet yönetmeliği olarak tanımlıyoruz. Birincisi hekimin tedavi bağımsızlığı elinden alınıyor. Hekim tedavisine uygun ilaç yazamayacak. Yazdığı ilaç ortalamanın üstündeyse ceza verilecek ve bu maaşından kesilecek.

“İnsanlar Nitelikli Sağlık Hizmetine Ulaşamıyor, Sağlıkta Şiddet Yasası İstiyoruz”

Kronik hastalıklar için hasat takip programı var. Kronik hastalığı olan biri yılda yedi defa hastaneye giderse bunun aile hekimi cezalandırılacak. ‘Senin hastan neden hastaneye bir yılda yedi defa gitti ve bunun takibini yapmadın’ diye böyle bir yani saçma cezalandırma sistemi de geldi. Sağlık ocaklarında ve aile sağlık hizmetleri merkezlerinde koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesini istiyoruz, tedavi edici değil.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“İnsanlar Nitelikli Sağlık Hizmetine Ulaşamıyor, Sağlıkta Şiddet Yasası İstiyoruz”
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!