“Hastalar daha fazla fiyat farkı ödeyecek”

“Hastalar daha fazla fiyat farkı ödeyecek”

Resmi Gazete’de yayımlanan “Ağustos 2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu kararında, ilaçlardaki eşdeğer ilaç bandı yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüldü. 44. Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacı Odası 2. Başkanı Uzm. Ecz. İhsan Tezdiğ, ilaç bandının yüzde 5’e düşürülmesi nedeniyle hastaların kullandıkları ilaçlar için daha fazla fiyat farkı ödeyeceğini belirtti.

YÜZDE 5’LİK BAND NE ANLAMA GELİYOR?

İlaç bandının 2009 yıllarında yüzde 22’lerde olduğunu ama daha sonra yüzde 15’e, ardından yüzde 10’a ve en sonunda ise yüzde 5’e düşürüldüğünü hatırlatan Uzm. Ecz. Tezdiğ, “En basit tabiriyle, hastalar daha fazla fiyat farkı ödeyecekler! Eşdeğer ilaç bandını ’kırmızı bant’ olarak tarif edebiliriz. Eğer hasta bu kırmızı bant içinde kalan bir ilaç kullanıyorsa ilaç fiyat farkı ödemez. Şimdi, bu bant yüzde 5 oranında daralıyor. Bu da demek ki, hastalarımız kullandıkları ilaçlar için yüzde 5’e kadar fiyat farkı ödemek zorunda kalacaklar. Eğer kullandıkları ilaçlara hali hazırda fark ödüyorlarsa bu ödedikleri fark ilaç fiyatının yüzde 5’i kadar daha artacak” dedi.

“PARA YOKSA İLAÇTA YOK!”

Durumun daha da anlaşılması için örnek izahatlarda bulunan Tezdiğ, “Eşdeğer ilaç bandındaki en ucuz ilaç 100 TL ise, ilacın fiyatı yüzde 10 fazlasına kadar fiyat farkı çıkarmıyordu. Yani hasta 110 TL’lik ilaca da fiyat farkı ödemeden alıyordu. Ancak bu band yüzde 5’e düşürüldüğü için hastalar, 110 TL’lik ilacı almak için de 5 TL fiyat farkı ödemeye başlayacak. Ayrıca daha önceki örneklerde gördüğümüz gibi, bazı ilaç şirketleri bu kırmızı bant içinde kalmak için fiyatlarını düşürebilir. Peki bu enflasyon ortamında sizce mümkün mü? Tabi ki hayır. Çünkü yakın bir zamanda bazı firmalar döviz kurundan kaynaklı uygulanan fiyat yetersizliğinden dolayı ilaçlarını Türkiye’den geri çekmeye başladı. Yani Türkiye’ye şunu demek istiyorlar. ‘Para yoksa ilaç ta yok!’ anlamı çıkıyor. Bu durum hem hasta, hem de eczacıyı mağdur ediyor. Bunun yanında reçete edecek hekimin ilaç seçimi kısıtlanıyor. Yani ilaç bulunmadığı zaman doktor da ne ilaç yazacağına şaşırıyor” diye konuştu.

Exit mobile version