Siirt’te koronavirüs aşı oranında Türkiye’de son sıralarda yer alıyor.
Aşılama oranının neden düşük olduğunu Siirt Tabip Odası Başkanı Engin Kılınç’a sorduk.
Ne Haber’e özel açıklamalarda bulunan Kılınç, aşılama oranlarının düşük olmasında vatandaşın aşıya karşı direnci ve doğu illerinde genç nüfusun fazla olmasının etkili olduğunu belirtti.
Koronavisü hafif atlatan vatandaşların test vermek istemediğini ifade eden Kılınç, “Siirtlilerin koronavirüs enfeksiyonları çok hafif geçiyor. Bu da vatandaşın test vermemesine neden oluyor. Enfeksiyonların ağır geçmemesinde aşının etkisi olabileceği gibi kesin bir bilgi olmamakla birlikte farklı bir mutasyon söz konusu olabilir. Enfeksiyonu ağır olmayan insanlar, korona olduğu halde bunu nezle gibi görüp halkın arasında gezebiliyor. Bu da virüsün yayılmasına neden oluyor.” dedi.
Doğuda aşı oranlarının düşük olmasında genç nüfusun fazla olmasının etkili olabileceğine dikkat çeken Kılınç, “Siirt’te yaklaşık bir buçuk aydır yoğun bir aşılama söz konusu. Aşının koronavirüse karşı koruyucu olduğu bir gerçek ama aşı oranları düşük. Aşı oranının düşük olmasında batı illerinde doğu illerine göre yaşlı nüfus oranının daha fazla olması etkili olabilir. Aşı olma sırası genç nüfusa yeni geldiği için doğu illerinde düşük kaldığını düşünüyorum. Aşılamanın düşük seyretmesinde bir diğer etken de vatandaşlarımızın aşı olmaya direnç göstermesidir. Yaklaşık bir ay sonra aşı oranımızın yükseleceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Kılınç, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:
Aşı toplumsal bir olaydır. Gerekirse oluşturacak bir grup kapı gezip insanları ikna edecek. Sözü geçen insanların da vatandaşı aşıya davet etmesi gerekir.