Fransız Sanatçının İlk Kürtçe Albümü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransız sanatçı Eleonore Fournıau 12 yıla aşkın bir süredir öğrenmeye çalıştığı Kürt müziğinin ve kültürünün ilk meyvesi olan “Neynik” (Ayna) albümü çıktı.Albümde Cizre yöresine ait ve unutulmaya yüz tutmuş eserler de bulunuyor.

Sosyal medyada yayımladığı Türkçe,Kürtçe klipleriyle tanınan ve özellikle dengbêjlik geleneğinin aşığı olduğunu söyleyen Fransız sanatçı Eleonore Fourniau, yeni albümü ‘Neynike’ ile hayranlarını sevindirdi…

Katıldığı bir programda, İstanbul’da Kürt öğrencileriyle tanışıklığının ardından Kürtçe müziğe ilgi duymaya başladığını belirten Eleonore Fourniau,en çok etkilendiği Kürt müzisyen veya eseri şöyle cevaplamıştı; Dengbêjler beni çok etkiliyor, özellikle dengbêj Şakiro ve Mihemed Arif Cizrewi. Genel olarak Serhatlı seslerden de çok etkileniyorum; yöre olarak da Maraş ve Koçgiri yöresine ait Alevi-Kurmanci deyişlerini seslendirmeyi seviyorum”

Şimdiye kadar pek çok dünyaca ünlü star ve birçok Kürt müzisyenle bir araya gelip düet yapan sanatçı ,en son Sami Yusuf ile birlikte Fransa’da verdiği “L’Amour Vivant” adlı konserde uzun hava okudu. “Var Ey Gönül” eserini seslendiren Fourniau, yine tarzıyla ve ezgileriyle sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor..

Bugüne kadar 50’den fazla Kürtçe eser seslendiren Fransız şarkıcı Eleonore Fourniau, Kürt ve Kürt Müziğini katıldığı her platformda dile getiriyor. Sosyal Medya’da seslendirdiği Kürtçe şarkılarla hayran kitlesini büyülen Fransız şarkıcı her geçen gün repertuarını daha da genişletiyor. Fransız Şarkıcı Eleonore Fourniau,farklı dillerin yanı sıra Kürtçe’de seslendirdiği xezal xezal,Seyrana seyrani,Lawo,Esmer eman,Çiya bilinda,Dilber eman ve Zazaca lehçesiyle de seslendirdiği Kürt müziğinin önemli eserlerine sesi ve yorumu ile farklı bir renk katan sanatçı, Son Olarak çıkardığı ‘Neynik’ albümü ile hayranlarıyla buluşacak. Sanatçı yeni albümü ve çıkış serüveni hakkında şunları paylaşmıştı”Adı “ayna” anlamına gelen bu ilk albüm, on iki yıla aşkın bir süredir Kürt müziğini öğrenmek ve bu kültürün içine gömülmek ile geçen bir çalışmanın meyvesi.

Farklı geleneklerden müzisyenler ve enstrümanlar arasında benzersiz buluşmalar sunarak, tüm kalbimi ve aynı zamanda yaratıcılığımı da sundum. Ben de 4 ülkenin arasında yer alan bu bölgenin zenginliğini oluşturan lehçe ve üsluplardan bir örnek sunmak istedim.

Neynik albümünün büyük macerası, 2020’deki karantina döneminde başladı. Bu süreçte yüzlerce şarkıyı dikkatle dinleyerek, bu albümün repertuarını oluşturdum. Albümün kaydetmesi için çalışmak istediğim birçok müzisyenlere başvurdum. Toplamda, birçok ülkeden gelen 30’dan fazla sanatçı, gelenek ve yenilik arasında bir kavşak olmayı amaçlayan bu iddialı projeye katkıda bulundu. Kendimi sanatçı, yapımcı, müzik yönetmeni, düzenleyici ve ses mühendisi olarak birçok rolle taşıyarak, hayatımın çoğu zamanında ilk kez birçok sorunla karşılaştım.

Bu nedenle albümün oluşturulması zorlu bir süreç oldu ve üç yıl boyunca uzandı. Bugün, bu tutkulu yatırımın sonucunu size sunmaktan son derece mutlu ve gururluyum”

Sanatçının yeni albümü ‘Ayna’ Neynik’te kurmanci ve zazaca lehçelerinden oluşan şarkılar yer almakta Xwezi mın tu nasne kiri be, Leyle tu Leylete yi gibi pek çok eser bulunuyor.

Cizrem Gazetesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fransız Sanatçının İlk Kürtçe Albümü
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!