Fıstık Rekoltesi Düştü, Fiyatlar %20 Arttı

Fıstık Rekoltesi Düştü, Fiyatlar %20 Arttı

Siirt’te fıstık hasadının sona ermesinin ardından yeni mahsul tezgahlardaki yerini aldı. Fıstık satıcıları, rekoltenin düşük olmasından dolayı fiyatların yüzde 20 artacağını belirtti. 60 ile 100 TL arasında satılan fıstığın yıl içerisinde 120 TL’ye kadar çıkması bekleniyor.

Rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatların artacağını ifade eden fıstık satıcısı Fevzi Yıldız, “Alım gücünün az olması piyasayı olumsuz etkileyecek. Fıstık hasadı yeni bitti. Fiyatlar 60 ile 100 arasında değişiyor. İlerleyen zamanlarda 120’ye kadar çıkması bekleniyor. Geçen yıla oranla yüzde 20 artış var. Ekonomik çökük durumda olduğu için öğrencilerin, memurun, asgari ücretle çalışanların kuruyemiş alma imkanı olmuyor. Yaş fıstık ise geçen yıl 35 TL’ye satılırken bu yıl 50 TL’ye satılıyor. Yaklaşık 5’lik bir zam olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Kuraklık nedeniyle fıstık veriminin düştüğünün belirten fıstık üreticisi Zeki Şanlı, “Kuraklık bizi olumsuz etkiledi. Kuraklık nedeniyle fıstıkların bir kısmı yanmış. Allah’a çok şükür yine de iyidir. Bu yıl kuraklık nedeniyle şu an mevcut hasadı beklemiyorduk. Geçen seneye oranla kuraklık nedeniyle yüzde 30-40 verim düşüklüğü oldu. Fiyatların artmasını bekliyoruz. Piyasada 75-80 civarında satılmasını bekliyoruz. Geçen sene verim fazlaydı ucuza sattık. 40-45 TL’den sattık en iyisi 50 TL’ye satıldı.” cümlelerini kullandı.

“Siirt’te Fıstık Fiyatlarının Artması Gaziantep ve Şanlıurfa’da Üretimin Olmamasından Kaynaklanıyor”

Siirt Tarım İl Müdürlüğünden alınan bilgilerde, Siirt’te fıstık fiyatlarının artması Siirt’te rekoltenin düşük olmasından değil, Şanlıurfa ve Gaziantep’te fıstığının olmamasından kaynaklandığı belirtilirken, “Bu yıl Türkiye’de yok yılı. Fıstığın yüzde 80-90’ının neredeyse üretildiği Gaziantep ve Şanlıurfa’da nerededeyse 3’te 1 oranına düşmüş. Siirt çeşidinde bu yıl yok yılı olması ve kuraklığa rağmen onlara göre durumumuz çok daha iyi. Ama bizim yaptığımız rekolte tahmininde olumlu olan rakamlar iş işlemeye geldiğinde meyve dolumunda zayıflık tespit ediliyor. Bu da rekoltede belirli bir düşüşe sebebiyet verdi. Aslında Siirt’teki fıstık fiyatlarının yükselmesi Siirt’teki fıstık azlığından değil, Gaziantep ve Şanlıurfa’da üretimin olmayışsından kaynaklanıyor. Gaziantep ve Şanlıurfa’da üretim olmayınca tüccarlar Siirt’te yöneliyor. Oluşan açıklarını buradan kapatmaya çalışıyorlar. Yoksa bizim fiyatları bu kadar arttıracak düşüşümüz yok. Geçen sene üretim çok fazlaydı kilosu 38-40 TL’ye düşmüştü. Bu yıl üretim az 65-70 TL’ye satılıyor. Bu iki durumda da çiftçi çok fazla mağduriyet yaşamıyor. Mağduriyeti üreticiden ziyade fıstığı alamayan tüketici yaşıyor. Fıstığı olanın satma ve pazarlama sorunu yok.” denildi.

Haber – Fotoğraf: Yusuf ELİK

 

Exit mobile version