“Faturalar Kiralardan Daha Yüksek Geliyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt’te geçtiğimiz ay yaklaşık iki kat artan elektrik faturaları kullanıcıları şoka uğratmıştı. Bu yüksek faturalar gelmeye devam ediyor.

Çok yüksek faturalarla karşı karşıya olduklarını belirten pastane işletmecisi İbrahim Sadak, “11 bin 670 TL gelmiş. Kullanılan elektrik aynı olmasına rağmen pandemiden önce 3 bin 4 bin TL arası fatura geliyordu. Pandemi ile birlikte 7 – 8 binlere çıktı. Son faturada 11 670 TL geldi. Bu anormal bir fatura kesimi. Değişen bir şey de yok. Aynı makinalar, aynı elektriği kullanıyoruz ama faturalar yüksek geliyor. Yaptığımız itirazlar da boşuna gitti. Faturalarımız çok yüksek çok sıkıntı çekiyoruz. Kiralardan bile çok daha yüksek faturalar geliyor. Bu saatten sonra ne yapacağımızı bilmiyoruz. İşlerin açılmasını bekliyoruz. Bu yüksek kiralar, yüksek faturalar altında devam edebilir miyiz? Bilemiyoruz. Direniyoruz. Çalışanımız çok. Çalışanları işten çıkarmak da istemiyoruz. Ama artan gıda maliyetleri, malzeme pahalılığı bizi zorluyor. Bugün aldığımızı yarın aynı fiyattan alamıyoruz.” dedi.

“Halka yüksek faturalarla baskı yapılıyor”

Son yıllarda her şey yüzde 200 zam yedi diyen Sadak, “Biz bunu müşteriye de yansıtmıyoruz. Çünkü müşterinin de durumunu da biliyoruz az çok. Geçen seneki fiyatla bu seneki fiyat arasında 50 kuruş oynuyor. 50 kuruş da bizi kurtarmıyor. Biz de yapamıyoruz. Bilmiyoruz ne olacak? Önümüzü göremiyoruz. Elektrik dağıtım şirketi zulüm yapıyor. Keyfi uygulamalar yaptığını düşünüyoruz. Bu süreçte halka yüksek faturalarla baskı yapılıyor. Önceden 300 gelen faturalar 700 – 800’leri buluyor.” cümlelerini kullandı.

Ne Haber, daha önce Siirtlilerin faturaları görünce şok olduğunu gündeme getirmişti.

Elektrik faturalarının beklenenden çok daha yüksek geldiği ve Siirtlilerin, gelen faturaları görünce adeta şok olduğunun vurgulandığı haberde şu ifadelere yer verilmişti:

Geçtiğimiz günlerde elektriğe %15 oranında zam yapıldı. Bu ay gelen faturaların yapılan zam oranından çok daha yüksek olması kamuoyunda tepki ile karşılanırken Siirtliler gelen faturaların gerçekçi olmadığını düşünüyor.

Siirtli esnaf Bülent Oduncu, “Elektrik ve doğal gaz zamları artık çığırından çıkmış durumda bundan 10 yıl önce uygulanan zamlar gelen faturalar belliydi. İki ayda uygulanan fatura ve uygulanan zamlar yıldan yılaydı. Şimdi elektrik ve doğal gaza uygulanan zam ve miktarı neredeyse aydan aya oldu. Bu miktarlar da %2’lik %1’lik %3’lük gibi küçük oranlar değil. %20 %25 oranı gerçekten vatandaşlar için çok büyük miktar. Şimdi bir iki tane faturamız var dar gelirli insanları ekonomik olarak sarsan elektrik faturaları var. Bundan 5-10 yıl önce 2 ayda gelen bir fatura 100 TL’ydi hatta 100 TL’yi geçmeyen faturalar vardı. 70-80 TL civarlarındaydı. Şimdi bu iki aylık süre 1 aya düşürüldü ve o gün gelen fatura fiyatı bugün zamma uygulanan fiyattır. O gün ödediğimiz fiyat bugün o ödenen faturanın zam fiyatıdır. Yani neredeyse birkaç ayda bir  % 20 %25’lik bir zam oluyor. Hesapladığınız zaman 70 TL gibi büyük bir meblağa tekabül ediyor.” dedi.

Bu ay evde olmamalarına rağmen elektrik faturasının geçen aya oranla çok yüksek geldiğini belirten Oduncu, “Geçen ay bana gelen fatura 234 TL’ydi bu ay gelen fatura evde olmamıza rağmen 288 TL’ydi demek biz evde olsaydık bu iki katına çıkmış olacaktı.” ifadelerini kullandı.

“Elektriğe her ay zam geliyorsa asgari ücrete de zam gelsin”

Esnaf Oduncu, “Bugün asgari ücretle çalışan bir vatandaşın bir aylık ödeyeceği meblağ şuanda 400 TL’ye tekabül ediyor. Yani neredeyse biz evde elektrik düğmesine ya da televizyon açıp haberleri açmaya korkar olduk. Benim hiçbir partiyle alakam yok ama yapılanlar ortada her ay  %25 zam yapılacaksa asgari ücretlerde zam gelsin uygulanan zamlar doğru değildir vatandaşı çileden çıkarmış durumda. Elektrik zammını kim belirliyorsa denetlenmeleri gerekiyor.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“Faturalar Kiralardan Daha Yüksek Geliyor”
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!