Her yıl Ekim ayında kutlanan Ezidilerin Cema Bayramı, Şırnak’ta ilk defa kutlandı.
Ezidiler, hac mevsimi olarak kabul ettikleri Cema (Toplanma) Bayramını kutluyor. Ezidi Kürtlerin dini bayramı Cema Bayramı, bir hafta boyunca her yıl 7-15 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor.
1990’lı yıllarda terör saldırıları nedeniyle Avrupa’ya göç eden ve devletin bölgede sağladığı huzur ve güven ortamıyla birlikte geçen yıl köylerine dönen Ezidiler, 33 yıl aradan sonra ilk defa Cema Bayramını kutluyor.
Devletin sağladığı alt ve üst yapı çalışmalarıyla yavaş yavaş köye dönüş yapan İdil’in Mağara köyü sakinleri 33 yıl aradan sonra Ezidi Bayramını köylerinde kutluyorlar.
Şırnak’ın İdil ilçesi Mağara köyünde düzenlenen törenlere, binlerce kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinde başlayan kutlamalar, ardından merasimlerle devam etti.
Avrupa’dan geldiğini belirten Hamdi Tuncer, “Ben Almanya’dan geliyorum, 1985 yılında köyden çıkmak zorunda kaldık, Almanya’ya geçtik. Cema bayramımız vardı, bayramımızı kutlamak için buraya geldik. Köyümüze dönüş için devlet bize imkan verdi. Yollarımızı yaptı, suyumuzu getirdi. Allah devletten razı olsun. Bizde dönmek istiyoruz, artık orada yaşamak istemiyoruz. Her kes dönmek istiyor. Köyümüz burada, biz burada doğduk, burada yaşamak istiyoruz. O yüzden geri dönmek istiyoruz” dedi.
Ata Hemi de, Midyat’ta yaşadıklarını ve bayram için İdil’in Mağara köyüne geldiklerini belirtti.
Şırnak Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yunus İbrahimoğlu, 6-13 Ekim tarihlerinde her yıl Irak’ın Duhok kentinde kutlanan bayramın bu yıl Ezidilerce kutsal olarak görülen Mağara köyünde ilk kez küçük Laleş olarak kutlanma kararı alındığını söyledi.
Bayramın Ezidiler tarafından Cema yani toplanma anlamında yapıldığını aktaran İbrahimoğlu, “Bayramda pirlerinin önderliğinde mezarlıklar ziyaret ediliyor ve ziyaret esnasında ilahiler ve dualar yapılıyor. Ardından kesilen kurban etleri ziyaretçiler tarafından topluca yemek yeniliyor ve aileler ayrı olarak piknik yapılıyor” diye konuştu.
Almanya’dan gelen Mecbure Dündar ise, “Mağara köyünde doğdum, 13 yaşına kadar burada kaldım. Almanya’da yaşıyorum, oradan geldim. Artık her sene bu bayram için geleceğim. Çok kurban kesiyoruz. Biz burada doğduk, burası bizim toprağımızdır. Biz Almanya’ya da ölsek, ölülerimizi getirip burada gömüyoruz. Devletimizin burada yaptığı proje için çok sevinçliyiz. Köyümüzün kanalizasyon, elektrik, su, yol çalışması yaptı. Bu çok güzel bir çalışmaydı. Köylülerde yavaş yavaş evlerini onarıyorlar” dedi.
Cizrem Gazetesi – Rahmet YÜRÜK