Emekçi Çiçek Ana’nın Yaşam Mücadelesi

Emekçi Çiçek Ana’nın Yaşam Mücadelesi

Hayat pahalılığın bu denli zorlaştığı bugünlerde Diyarbakır sokaklarındaki yoksulluk manzaraları da artıyor. Merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde daha önce antika eşyaların alınıp satıldığı bir mekandan çıkıp, daha ucuz ürünlerin satıldığı bit pazarına dönüşmesiyle yoksulların bu ara daha en çok uğrak yeri haline geldi.

Bu pazarda, 70 yaşına gelmiş olmasına rağmen hayat mücadelesi veren bir kadın var. Adı Çiçek Aydın. Küçük yaşta görünmez bir kazayla yüzünü pencere koluna çarpınca tek gözünü kaybetmiş. 70 yaşına dek yaşamında derin izler bırakan bu kazaya rağmen, hayata daha sıkı tutunmuş. Şimdi, ilerlemiş yaşına rağmen hayat mücadelesi veriyor. Her sabah erkenden Şehitlik Semti’ndeki bit pazarında yere serdiği çarşaf üzerinde çanta, ayakkabı, elbise ve çeşitli aksesuar satıyor.

“İhtiyacım Olmasa Bunları Çekmezdim”

Aydın, hayat hikayesini ve yaşam mücadelesini şöyle anlatıyor:

“Bir gözümü küçük yaşlarda pencere koluna vurarak kaybettim. Ama hayat mücadelemi hiç bırakmadım. Çünkü kimseye muhtaç bir şekilde yaşamak istemiyorum. Ben her pazar sabah namazını kıldıktan sonra küçük pazar arabamı alır eşyalarımı koyar ve yola çıkarım. Daha sonra pazarda bir yer bulup eşyalarımı dizerim. Gelen müşteriler ise kimi zaman elbiseleri bir çöp gibi karıştırıp gider. Ben kalkıp yine düzenlerim. İhtiyacım olmazsa tüm bunları çekmezdim. Dolayısıyla her hafta gelir eşyalarımı satmaya çalışırım.

“Ürünler Ucuz Ama Çok Pazarlık Yapılıyor”

İkinci el ürünler için ucuz fiyat veriyoruz buna rağmen pazarlık yapılıyor. Ben de bir şey satarken 1 simit parası ya da bir yol parası diyerek satış yapıyorum. Yani artık bir simit almak ya da bir yol ücreti de eskisi gibi değil. Onun için 10 veya 20 TL olan bir eşyaya simit parası ya da yol parası kadar diyorum. Paranın hiç değeri kalmadı, böylelikle pazarlık payını kaldırmaya çalışıyorum.”

Güneydoğu Ekspres – Hülya Aslan

Exit mobile version