EKONOMİK SORUNLAR VİRÜSTEN DAHA ÇOK ETKİLEDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt’te vaka sayılarının azalmasıyla birlikte kafeler açıldı ama vatandaşlar pandemi sürecinde daha da artan ekonomik sıkıntılardan dolayı açık olan kafelere oturamıyor.

Pandemi ile beraber artan ekonomik sıkıntılardan dolayı kafelerin açık olmasına rağmen vatandaşların gelemediğini belirten kafe işletmecisi Erkan Teymur, “Daha önce insanlar gelince çay içerken yanında bir pasta yerdi, acıktığında tost yerdi, su yerine meşrubat içerdi ama şu an ekonomik sıkıntılardan dolayı onu yapamıyor. Bize gelenler öğrenci veya memur kesimdir. Öğrenciler zaten bir buçuk yıldır yok. Memur kesimi ise ay sonunu zor görüyor. Aldıkları maaş 5 – 6 bin TL. Bin 500 TL ev kirası, 800 TL yol parası, mutfak masrafı derken elinde harcayabileceği nakdi kalmadığı için gelip burada çay içmiyor, yemek yemiyor, meşrubat içmiyor. Onun da bize yansıması oluyor. Bin 500 TL olan kira geçen yıl Bin 200 TL, 800 TL olan yol ücreti 500 – 600 TL arasındaydı. Mutfak masrafları 1000 TL yerine 500 TL’ydi. Bu bizden kesiliyor çünkü oraya bu masrafı yapmasa gelip harcayacak. Ben de başka yerde harcadığım için ekonomik döngü oluşacak.” dedi.

Teymur, “1 Temmuz’da kalkacak olan yasaklar bizi tamamen olumlu etkiler. Şu an saat kısıtlaması var, saat 9.00’dan sonra kapalıyız, bu çok olumsuz etkiliyor. Çalışan arkadaşlar saat 5.00 – 6.00 gibi işten çıkıyor. Eve gidip çıkana kadar zaten zaman kalmıyor. Bu anlamda saat kısıtlamasının kalkması bize olumlu anlamda yansır. Daha önce akşam yoğunluğu olurdu şu an onun zerresini göremiyoruz.” cümlelerini kullandı.

Anne ve Babalar: “Çocuğum Açlıktan Öleceğine Ben Virüsten Öleyim”

Anne ve babaların çocukları açıklıktan öleceğine kendilerinin virüsten ölmesinin tercih ettiğini ifade eden Teymur, “İnsanlar bıktı. İnsanlar açılıktan ölmektense virüsten ölmeyi tercih ediyor. Baba, anne ‘çocuğum açlıktan öleceğine ben Korona’dan ölürüm daha iyi’ diyor.” sözlerini kullandı.

“Virüs Duyarsız İnsanlar Yüzünden Yayıldı”

Duyarsız insanların virüsün yayılmasına zemin hazırladığını sözlerine ekleyen Teymur, “Virüsün bu kadar yayılmasının nedeni duyarsız insanlar. 9 ay boyunca kapalı kaldık. Bu 9 ayın tamamını açık geçirenler oldu. Siirt’te işletmelerin yüzde 90’ı açıktı. Sadece birkaç mekan kapalı kaldı, biz de bunlardan biriydik. Türkiye genelinde de aynı durum vardı. Vaka düşürmeye yönelik denetim yapılmadı. Bu durumun bize yansıması oldu. Vaka sayısı düşmediği için biz iş yerimizi açamadık. Duyarsız insanlar vaka sayısının artmasına neden oldu. Ben iş yerimi açamadım. İş yerimi açamadığım için ekonomik sıkıntılar yaşadım. Kredi kartlarım patladı. Sürekli kartla kartı kapatıyorum. Boşu doluya doluyu boşa aktırıyorum. Kısıtlamalarda yeterli denetim yapılabilseydi. Vaka sayısı düşerdi. Şu an saat 10.00’dan sonra sokağa çıkma yasağı var, 1 Temmuz’a kadar. Akşam 10.00’dan sonra çıkalım bakalım, sokak sokak gezelim. Sokakta dolaşan insanlar var.” ifadelerini kullandı.

Denetimlerin iyi yapılmadığını belirten Teymur, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

İşin komik tarafı bize yasak denilip kendilerinin o yasaklara uymamasıdır. Bazı kesimlerin iş yerlerinin istediği saate kadar açık olması, hiçbir kontrole tabi tutulmaması, vaka sayılarında ciddi bir artışa neden oldu. Burada denetlemesi gereken herkesin suçu var. Küçük kontrolü kolay bir şehir ona rağmen iyi denetim yapılmadı. Aşılar yapılmazsa bu yaz vakalar tekrar artacak.

 

Muhabir: Yusuf ELİK

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
EKONOMİK SORUNLAR VİRÜSTEN DAHA ÇOK ETKİLEDİ
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!