Ek tercihlerde nelere dikkat edilir?

Ek tercihlerde nelere dikkat edilir?

YKS ek tercihleri başladı. Tercih yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri Rehberlik Uzmanı Muzaffer Aktaş Ne Haber’e anlattı. 

Tercih tarihine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aktaş, “Tercih yapabilecek ve yapamayacak öğrenciler var. Tercih tarihine dikkat etmemiz gerekiyor. 20 – 23 Eylül arasında tercih yapmak gerekir. Bir de bu tercihler için yatırılması gereken bir ücret var. O da tercihlerden sonraki bir güne kadar yaptırılabilir.” dedi.

Aktaş, “Tercih yapabilmek için daha önceki yerleştirmede yerleşmemiş olma şartı aranıyor. Her hangi bir öğretim programına yerleşen öğrenci tercihte bulunamaz. Özel yetenek sınavına girip kazanan öğrenciler de bu tercihlerden yararlanabiliyor. Yüksek öğretim veya Açık Öğretim fakültelerine sınırlı kontenjan ile yerleşmiş ise bir öğrenci tercih yapamaz ama sınırsız kontenjan bulunan programlara yerleşmişse tercih yapabiliyor.” cümlelerini kullandı.

Taban puanı oluşmayan bölümlere tercih hakkı bulunan herkesin tercih yapabileceğini ifade eden Aktaş, “Tercih yapılırken birinci tercihten sonra taban puanı oluşmuşsa o üniversitenin o bölümüne taban puanının altında almış bir öğrenci tercih yapılamaz. Ama kontenjan dolmadığı için taban puan oluşmamış ise öğrenciler tercih verebilir. Öğrenci bu tercihleri yaparken gitmek istediği ili ve bölümü seçsin puana ve sıralamaya bakmasın. Çünkü puanın yükseleceği veya düşeceği ile ilgili bir şey söylenemez.” diye konuştu.

Aktaş açıklamalarını şu cümlelerle tamamlandı:

İkinci tercihler için 180 ve 150 barajları devam ediyor. Lisan bölümlerine tercih için 170 ön lisans bölümleri için 140 barajı ise 3. tercihlerde geçerli olacak.

Exit mobile version