Ehliyette Zam Hareketliliği

Ehliyette Zam Hareketliliği

Siirt’te 11 bin 250 civarında olan ehliyet fiyatının yılbaşından sonra 20 bin TL civarına çıkması bekleniyor.

Ne Haber’e konuşan Siirt Sürücü Kursları Derneği Başkanı Şakir Tarhan, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Şu an ki ehliyet fiyatlarımız mevcut ekonomik duruma göre bence çok ucuz çünkü 8 bin TL olan kurs ücretlerimiz ve 3 bin 200 TL maliyeye ödenen yani devlete ödenen vergi harcı ile beraber 11 bin 250 TL oluyor.”

Ehliyet fiyatlarının şu an ucuz olduğunu ifade eden Tarhan, “Bugün hesapladığımız zaman bize bir kursiyerin yani kursa başvurmasından mezun olması aşamasına kadar bize 6 bin 500 TL civarına kadar bir maliyeti var. Biz 8 bin TL kurs ücretini alırken yakıtların 27 TL’den 40 TL’ye çıkacağını tahmin edemedik. Bu yüzden şu an ki fiyatlarımız ucuz.” dedi.

1 Ocak itibariyle ciddi bir zam geleceğini belirten Tarhan, “Muhtemelen 1 Ocak itibariyle kurs ücretlerimiz ve mali ödenen vergide artacak. Tahmini yeni ücretler 11 bin ve 13 bin TL arası olacak. Tabii mevcut ekonomik şartlara göre değerlendireceğiz. Mali harç geçen sene yüzde 122 değerlenme oranı çıkmıştı. Bu sene ne kadar çıkacak onu net kestiremiyoruz ama yüzde yüzün altında olacağını zannetmiyorum. 7 bin TL mali harcın çıkacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Ne Haber muhabiri araç sürme simülasyonunu test ediyor

“Bir Taksit Furyası Var”

Vatandaşların taksitle ehliyet aldığını söyleyen Tarhan, “Aslında sene sonu olduğu için vatandaş kayıt yapıyor. Daha fazla para ödememek için çünkü maliyetin artacağını biliyor. Kaydını da yapıyor ama vatandaşlarda para yok. Taksitlendirme yaparken bazen ödeme de yapamıyorlar. Kredi kartlarına taksitlendirme imkanları oluşturduk. Sürekli bir taksit furyası var. Kimsenin peşin para ödediğini görmedim.” dedi.

Yılbaşından sonra ehliyetin 20 TL’ye çıkmasını beklediklerini belirten Tarhan, “Yeni yılda oluşacak fiyat listesi tabii ki vatandaşlar tarafından tepki görecektir. 1 Ocak itibarıyla kursiyerimize maliyeti muhtemelen 20 bin TL’nin altında olmayacaktır. Bugün takdir edersiniz ki bir vatandaş için iyi paradır. Bizim fiyatlar halan ucuz mesela büyük şehirlerde bir ehliyetin maliyeti 18 – 19 bin TL. Ehliyet alacak olanlar alsın yoksa yıl başından sonra ciddi artış olacak.” diye konuştu.

Exit mobile version