Üniversite sınavı YKS sınavının ilk kez 3 milyonun üzerinde başvuru almasını barajların kaldırılmasından kaynaklandığını ifade eden Gündüz, “Barajın kaldırılmasından dolayı bu kadar başvuru yapıldı. Yaş ortalamasında da bir yükseliş söz konusu.” dedi.
YKS tarihinde ilk kez 3 milyonun üzerinde başvuruların olması öğrencileri nasıl etkileyeceğini eğitimci Kemal Gündüz’e sorduk.
Başvuruların yükselmesiyle birlikte yaş ortalamasının da yükseldiğini dile getiren Gündüz, “3 milyon 200 bin kişinin katılımıyla ilk defa nüfus artışlarıyla ilgili değil ya da mezun öğrenci sayısıyla ilgili değil bu barajların düşürülmesiyle alakalı dikkat edersek yaş ortalamasında da bir yükseliş söz konusu yani sınava başvuran öğrenci sayısında ki yaş ortalaması yüksek.” ifadelerini kullndı.
“Baraj Kalktı Kalite Düştü”
Barajın kalkmasının kaliteyi düşüreceğini ifade eden Gündüz, “Baraj düştü ne oldu memuru başvurdu görevde yükselmek isteyen başvurdu bunlar olumlu mu dediğinde ben derim ki kişiyi olumlu gibi gözükse de aslında kalite olarak çok olumsuz bir şey mesela bir ara hukuk fakültesine bir ara daha önce bir baraj sınırı konulmadığı zamandan bahsediyorum belli bir puan sınırlaması var şimdi örnek veriyorum mühendislik fakültesine 250 binin üstündeyse sıralaması sayısal alanda bir öğrenci başvuramıyor. Ziraat fakülteleri hariç yalnız inşaat mühendisliğini tercih edecekse en az 250 bin sıralamada olması lazım ya da işte tıp tercih edecekse en az 50-25 bin sıralamada şeklinde bir sıralama unsuru koymuşlar ortaya çünkü siz bunu koymadığınız ne oluyor herkes seçebiliyor. Özel üniversitelerde yoğunlaştı son yıllarda şimdi özel üniversite parasını ver git diye algıladığı için bazı insanlar bir puana sahip olmadan bile tercihte bulunabiliyor. İşte bunu yurt dışı üniversiteleri olarak ÖSYM’nin kılavuzuna uygun bir şekilde tercihte bulunup yurt dışı üniversite gidenle de dahil. Bunlar ne yapıyor? Diyor ki tamam ben zaten sınava girdim 180 barajını daha öncesi için söylüyorum geçtim zaten bir sıralama istemiyor, 100 kişi alacak bende paramı veriyorum gidiyorum. Şimdi bu üniversiteler içerisinde de ön lisans daha çok tercih edilen sağlık alanları ya da işte ataması mümkün olan öğretmenlikler, mühendislik fakülteleri şimdi o hali ile baktığında ne yapıyor diyor ki bak bu insanlar bunları rahatlıkla tercih edebilirler. Özel üniversitelerin birçoğu boş kalıyordu sınırlamadan dolayı 180 barajını geçemediği için tercih veremiyordu ya da 150 barajını geçemediği için tercih veremiyordu.” dedi
“Öğrenci Olan Biri İşsiz Görünmez”
Bilgi üretiminin düşeceğini söyleyen Gündüz şöyle konuştu: “Her şeyi maddi endeksli düşünüyoruz ama eğitim formatında üretim olarak bir şey yok. Bilgi üretimi çok düşecek benim asıl anladığım şey şu burada daha çok öğrencinin oluşmasına sebebiyet vermek var. Peki bu sistemlerin ne işe yarar şimdi öğrenci olan biri işsiz olarak görünmez. Asıl mevzu bu. Şimdi düşünün bir üniversitenin ortalama nüfusu 5 bin illa 20-27 bin arasında değişir genel nüfusundan bahsediyorum. Nitelikli bölüme bakıyorsun mesela bu 3 milyon öğrenci başvurdu girecek ama nitelikli bölümler yani yarın öbür gün bitirdiğinde mezun olup bir iş bulabileceğiniz bölümlere yerleşebileceğiniz öğrenci sayısı ortalama 500 bin bilemediniz 600 bin ki ben bu rakamı abartarak söylüyorum. Çok daha azdır ki Türkiye’de artık her meslek çok rahat bitirdikten sonra atanabilirsin gibi bir imaj yok. Bu 300 binlere 500 binlere düşüyor. Yani 6’da 1’i kadar düşecek. Şimdi ben basit bir hesap yapıyorum. Her üniversitenin nüfusu genel ortalaması öğrenci nüfus ortalaması 5 bin illa 30 bin arasında değişebiliyor. Şimdi biz bunun ortalamasını alalım diyelim bu 10 bin olsun. Bugün Siirt Üniversitesi öğrenci nüfusu 10 bin olsun peki bugün Türkiye’de kaç tane üniversite var? Ortalama 200 tane üniversite var. Çarpı 10 bin diyelim ne kadar öğrenci olduğuna bulmaya çalışalım. 2 milyon insan diyoruz biz buna bunun 1 milyon arttığını düşünün işsizlik oranına etkisi ne olur bu insanlara siz ne iş yapıyorsunuz dediğinde bunlar öğrenciyim diyecek. Öğrencilik bir meslek değildir. Şimdi bu işsizlik oranında görüne bilecek mi? Hayır. Görünmediği için bu tür bir şey tabi ki legalite edilip ortaya konulacak. Bu halktan alınmış bir tepki değildir sistemin normal şartlarda kendince oluşturmuş olduğu farklı bir düzenliliktir. Bunu ben hiç makul görmüyorum. Sınırlama getirmediğinizde insanlar bu sefer başarıya, bilgiye çok fazla yaklaşmazlar. Örnek veriyorum ben Sosyoloji mezunuyum zamanında ilk 100 binde giriyorken şimdi bu 900 bin 800 bin sıralamaya tekabül ediyor. Nitelik oranı 10 katı kadar düştüğüne işaret edebilirsiniz.”
“Mezunu Olunca Sadece Nitelik Değil İşsiz Oranını Arttırıyoruz”
Günümüzde üniversiteyi bitirenlerin genelinin işsiz olduğunu belirten Gündüz, “Mezun olunca sadece nitelik değil işsiz oranını arttırıyoruz. Ben bu yüzden diyorum evet doğru şuanda herkes başvuru yaptı ki rakam %24 arttıysa bunun çok nitelikli olmasından kaynaklanan bir durum değil yol geçen hanın döneceği ile ilgilidir. Şimdi bu bir sıralama sınavıdır. Sıralama sınavı dışında bahsettiğimiz şeylerin hepsi zaten barajı geçemeyenlerle ilgilidir. Barajı geçen nitelikli bir bölümde okumak isteyen ondan sonra bunu kendine amaç edinmiş öğrenci için değişen bir şey yok, belki diploma notları etkili olabilir ama yine önemli olan şu yani yine 1. olan 1. olur. O sıralamada bir değişiklik olmayacak. Nitelikli bölümlerde bir değişiklik yok. Barajı 180-150 barajını geçemeyenler için barajı kaldırdılar.” dedi.
“ 0.5 Netle Üniversiteye Yerleşecek İnsanlar Olacak”
Çok az netle bile üniversitelere yerleşen insanlar olacağını dile getiren Gündüz, “ Şimdi boşta kalan bölümlerin hepsi dolacak. 0.5 netle üniversiteye yerleşen öğrenciler olacak maalesef sınava son 2 buçuk ay en kritik safha hava değişimleri oluyor öğrenciler çalışmayıp rehavete kapılabiliyorlar. Bana göre bu bir gaflettir. Fakat tabi o yaşlarda hepimizin kanı kaynar. Gezmek tozmak varken çalışmak eziyettir herkese şimdi bunların hepsini göz önünde bulundurduğumuzda çok dikkat edilmesi gereken bir zamana giriyoruz. Ben öğrencinin son 2 buçuk ayda tekrarlarının sık sık yapmasını, normalden daha çok çalışmasını tavsiye ediyorum. Ben bir olaydan çok endişeliyim karamsar bir toplum yapımız var artık hem çalışıp hem başarılı olamayacağını düşünüyor öğrenci halbuki çalışmak başarıyı getirebilecek bir şeydir o zaman iyimser olmak lazım daha sınava gelmeden sınav tahmini yapan çocuklarımız var. Hepimiz bir yol yürümeye başlarız ama hepimiz varış noktasına varamayabiliriz. Bunun temel nedeni şudur yolda karşılaşacağımız bazı engeller şuanda 2 buçuk ay kalması, havaların değişecek olması tatil, piknik alanlarının ön plana çıkacak olması, yorulmuş olmamız, büyük bir baskının etrafımızda oluyor olması bunlar baş edilmesi gereken olaylardır.” ifadelerini kullandı.