Bayburt’ta dondurucu soğukların etkisiyle Çoruh Nehri’nin bazı bölgelerinde buz tabakası kalınlığı 30 santimetreye kadar ulaştı.
Merkeze bağlı Bayraktar köyü sakinleri, sıfırın altında 20 dereceye kadar düşen hava sıcaklıklarında, geleneksel yöntemlerle balık avlamaya devam ediyor.
Amatör balıkçılar, sabahın erken saatlerinde nehir kenarına inip buz tabakasını kazma ve baltayla kırarak ağlarını suya bırakıyor. Ağaç dallarıyla buza vurarak ses çıkaran köy sakinleri, ağlara takılan tatlı su kefali, karabalık, aynalı sazan ve gümüş balıklarını topluyor.
Bazı balıkçılar, debisi yüksek olan nehrin karşı kıyısına geçmek için buzdan yaptıkları “sal”ı kullanarak zorlu avlarını sürdürüyor. Binbir zahmetle çıkarılan balıklardan bir kısmı evlere götürülürken, bir kısmı da komşulara dağıtılıyor.
“BUZU KIRIP ALTINDAN BALIĞI ÇIKARIYORUZ”
Yıllardır aynı yöntemlerle balık avlayan Osman Yıldırım, kışın ailesinin balık ihtiyacını karşılamak ve sportif amaçlı avlandıklarını belirtti. Yıldırım, soğuk hava ve buz tabakasının kalınlığı nedeniyle zaman zaman zorlandıklarını, ancak buza rağmen balıkları çıkarabilmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.
“Balık genellikle buzun altında uyur, biz de buzu kırarak altından balığı çıkarıyoruz. Biraz çaba göstermemiz gerekiyor, yoksa elimiz boş döneriz,” diyen Yıldırım, köylerinde yıllardır süregelen bu geleneksel balıkçılık yönteminin, aynı şekilde devam ettiğini ifade etti.
Amatör balıkçı Uğur Koçanoğlu ise, balıkları mevsiminde tuttuklarını ve yazın yavru dönemine girdiği için balık avlamadıklarını belirterek, “Kışın iki haftada bir gelir, ailemize yetecek kadar balık tutarız. O gün buzun altında nasibimiz neyse, onu alırız,” dedi.
KIŞ AKTİVİTESİ VE EĞLENCELİ ZORLUKLAR
Ali Yıldırım ise genellikle hafta sonları balık tutanlara eşlik ettiğini ve bu aktivitelerin oldukça eğlenceli geçtiğini belirtti. Buzu kırıp balık çıkarmanın bir günlerini aldığını ifade eden Yıldırım, Bayburt’un uzun kış dönemi için iyi bir aktivite sunduğunu dile getirdi.