Diyarbakır’dan Agroekoloji İklim Okulu Açılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 bin metrekare alan üzerine içerisinde tohum kütüphanesi, sera ve meyve bahçelerinin bulunduğu Agroekoloji İklim Okulu açıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 7 bin metrekarelik alanda, Agroekoloji İklim Okulu kuruyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yapılan Agroekoloji İklim Okulu bünyesinde tohum kütüphanesi, tarım müzesi, boranhane, tandır, kıl çadır, bostan alanı, yağmur suyu depolama, kümes, ahır ve çocuklar için doğal oyun alanları yer alacak.  Okul, daire başkanlığının Kayapınar ilçesindeki yerleşkesinde bir eğitim ve yaşam alanı olacak kerpiçten inşa ediliyor.

Tohum Kütüphanesi

Agroekoloji İklim Okulu Koordinatörü Bişar İçli, bünyesinde oluşturacağı Tohum Kütüphanesi ile yerel tohumların toplanması, korunması ve yeniden üretimde değerlendirilmesini hedeflediklerini belirterek, “Bu kütüphane sayesinde hem toplanan tohumlarla kütüphane zenginleştirilecek hem de gelecek nesillere önemli bir miras bırakılacak. Amacımız kenti iklime uygun amacına dönüştürmektir. Geri dönüşüm malzemelerinden bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Burası bir havza, bir kültür ve yaşam alanı olacaktır. Tohumla yaşamı bütünleştirmemiz gerekir” dedi.

Diyarbakır’dan Agroekoloji İklim Okulu Açılıyor

Milyonlarca Tohum Toplandı

Bir haftadan beri milyonlarca tohum topladıklarını ifade eden İçli, ”İnanılmaz çeşit tohum var. Bölgenin birçok kentinden tohum geliyor. Yaşamı yaşatmak zorundayız. Gıdada bir denetim yok. Her şey hibrit olmuş. Şirketlere bağımlı hale getiriliyorsunuz. Tohumlar kütüphanede biriktirilerek yılın bir ayında etkinlikler düzenlenerek çiftçilere ücretsiz dağıtılacaktır. Yediğimiz besinlerin kontrolü yok. Türkiye’ye gıda girişinde kontrol yok. Hastalıklar çoğaldı. Tohum kütüphanesiyle sağlıklı gıdaya ulaşmayı hedefliyoruz. Gıdanın temeli tohumdur. Tohum bir yaşamdır. Çocukta, yetişkinde, akademisyen de Agroekoloji okuluna gelerek anlatacağız. Kurulacak kütüphane ile doğal tarım yapılacak. Kimyasalı ret ediyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: Güneydoğu Ekspres – Faruk BALIKÇI

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diyarbakır’dan Agroekoloji İklim Okulu Açılıyor
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!