Diyarbakır’da Bir Yılda 3 Bin Kişi Kansere Yakalandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İl Sağlık Müdürlüğü, Diyarbakır’da gerçekleştirdiği kanser taramalarında, yıl içinde ortalama 3 bine yakın kişiye ilk kanser tanısı konulduğunu açıkladı

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, kanserin erken evrelerde tespit edilmesinin önemini vurgulayarak, vatandaşları düzenli kanser taramalarına katılmaya çağırdı. Diyarbakır’da yıl içinde 3 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu açıklayan İl Sağlık Müdürlüğü, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), toplum tabanlı tarama programlarının kanserin erken evrelerde tespit edilmesindeki önemini belirtiyor. Bu kapsamda, Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik tarama programları yürütülüyor” dedi. 

KANSER TARAMALARI DİYARBAKIR’DA ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Kanser taramasının Diyarbakır’da ücretsiz yapılığını vurgulayan İl Sağlık Müdürlüğü, “Diyarbakır’da, 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi, 30-65 yaş arasındaki kadınlara ise 5 yılda bir HPV-DNA testi ile rahim ağzı kanseri taramaları gerçekleştiriliyor.

Ayrıca, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile kalın bağırsak kanseri taraması yapılıyor. Tarama işlemleri Bağlar, Kayapınar, Yenişehir ve Bismil’deki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Talaytepe ve Ergani Sağlıklı Hayat Merkezleri gibi sağlık kurumlarında, ayrıca gezici kanser tarama aracıyla kırsal bölgelerde de ücretsiz olarak sunuluyor” diye belirtti. 

Diyarbakır'da Bir Yılda 3 Bin Kişi Kansere Yakalandı

2024 YILI VERİLERİ PAYLAŞILDI 

İl Sağlık Müdürlüğü, Diyarbakır’da 2024 yılında yapılan tarama sonuçlarını  verilerini de şöyle paylaştı:

“*Meme kanseri taraması yapılan 34 bin 364 kadından bin 172’si şüpheli olarak takibe alındı ve 79 kadına kanser tanısı konarak tedavilerine başlandı.

*Serviks kanseri taraması yapılan 44 bin 906 kadından 726’sı şüpheli olarak takibe alındı ve 10 kadına kanser tanısı kondu.

*Kolon kanseri taraması yapılan 52095 kişi arasında 610 şüpheli vakaya rastlanırken, 2 kişiye kanser tanısı konarak tedavilerine başlandı.”

ERKEN TANI, HAYAT KURTARIYOR

Erken tanının hayat kurtaracağını belirten Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, “Kanserin erken evrede tespit edilmesi tedavi başarı oranlarını yükseltiyor ve hastaların yaşam kalitesini iyileştiriyor. Erken tanı sayesinde, kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm oranları düşürülebiliyor. Tarama programlarının devam etmesiyle daha fazla bireye ulaşılması hedefleniyor” dedi.

Kaynak: Güneydoğu Ekspres

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diyarbakır’da Bir Yılda 3 Bin Kişi Kansere Yakalandı
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!