Diyarbakır’da Bin 327 İşletme Kepenk İndirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’da bin 325 esnaf, yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığına direnemeyerek kepenk indirdi. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır’ın en ağır yılını yaşadığını ifade etti.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, esnafın zor bir süreçten geçtiğini ve 2024 yılının esnaflar açısından kötü geçen bir yıl olduğun söyledi.

Pandemi, 6 Şubat depremi ve yaşanan ekonomik krizin esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Ebedinoğlu, “3-4 yıl önce ağır bir pandemi süreci yaşadık. Pandeminin etkilerini henüz üstümüzden atmadan bu kez de 6 Şubat’ta Maraş merkezli meydana gelen depremin yıkıntıların yaşadık. Bu nedenle hem can hem maddi kayıplarımız oldu. Akabinde son bir buçuk yıldır yaşanan ekonomik bir kriz var. Bu ekonomik dalgalanma tüm kesimi etkilediği gibi biz esnafları da çok etkiledi. Hatta esnaflar daha fazla zarara uğradı. Biz halen de bunun etkilerini yaşıyoruz” dedi.

“Fiyatlarda İnanılmaz Bir Dengesizlik ve Değişim Var”

Bu yıl tarihin en büyük kapanışıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Ebedinoğlu, şunlardı söyledi:

“Biz bu yıl tarihin en ağır kapanışları ile yüz yüze kaldık. Özellikle de hizmet sektöründe bunu yaşadık. Kafeterya ve lokantalar gibi işletmelerimiz etkilendi. Bu yaşanan ekonomik dalgalanma nedeniyle insanlar artık eşi ve çocuklarıyla kafe ve restoranlara gidip yemek yiyemiyor, çay içemiyorlar. Fiyatlarda inanılmaz bir dengesizlik ve değişim var.  Hal böyle olunca bu esnafı da çok etkiledi.”

Bin 327 Esnaf Kepenk İndirdi

2024 yılında bini aşkın esnafın kepenk indirdiğini belirten Ebedinoğlu, “2024 yılında bin 327 tane işletmemiz kepenk indirdi. Tabii bunlar bize yansıyan. Depremin ağır tahribatından etkilenen birçok esnafımız var. Depremde 2 bin 82 tane işletmemiz yıkıldı. 2024 yılındaki beklentilerinize karşılık esnaflar için ciddi bir adım atılmadı. Krediler verildi, KOSGEB üzerinden bazı destekler verildi ama yıkılan iş yerinin yerine yeni bir iş yerinin verilmesi ya da inşa edilmesi gerçekleştirilemedi” diye konuştu.

“Devlet Tarafından Verilen Destekler Yeterli Değil”

Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak, on binlerce kişiyi istihdam sağladıklarını ifade eden Ebedinoğlu, “Esnafın ayakta kalması demek devletin sırtındaki istihdam yükünü almak demektir. Sosyal devletin görevi vatandaşlara aş iş yaratmaktır. Şu an bu aş ve işi Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak biz yaratıyoruz. Diyarbakır’da 80-100 bin arasında istihdam sağlıyoruz. Devlet tarafından verilen destekler yeterli değil” dedi.

Diyarbakır’da Denetimler Yetersiz

Fiyat artışlarına karşı yapılan denetimleri yetersiz bulan Ebedinoğlu, “Maalesef ki denetimler de yetersiz. Daha önce denetim yetkisi Esnaf ve Sanatkarlar Odasındaydı. Biz tarifeyi uygulamayan, fahiş fiyatla ürün satan ve işine dikkat etmeyen esnafın kapısına kilit vuruyorduk. Belediyelere bu yetki verildikten sonra, özellikle de Diyarbakır’da bu denetimler çok yetersiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Güneydoğu Ekspres – Güneş OCAĞA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diyarbakır’da Bin 327 İşletme Kepenk İndirdi
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!