Dare Olarak Bilinen Meslek Şanlıurfa’da Yok Oluyor

Dare Olarak Bilinen Meslek Şanlıurfa’da Yok Oluyor

Şanlıurfa’da maharetli ellerle yapılan defler teknolojinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tuttu. Suda ıslatılıp tüyleri üstünden alınan deriler usta ellerde adeta sanat eserine dönüşüyor.

Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından Balıklıgöl platosunda kurulan bir atölyede 10 yıldır bu mesleği yapan Mustafa Yeşil Kaya, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Çeşitli eğlencelerde, düğünlerde, dini törenlerde kullanılan defler boyutlarına ve çeşitlerine göre 100 ila 200 lira arasında değişiyor.

“Ustam Yapardı Bende Ondan Öğrendim”

10 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen Mustafa Yeşil Kaya; “ Genel olarak kürk üzerinden çalışıyorum daha çok okullara trampet yapıyorduk, ustalarımız yapardı bende onun eline bakarak alıştım. Her meslekte olduğu gibi bu mesleğin de zorlukları tabi ki de var deriyi suda ıslatıp üstündeki tüylerini aldıktan sonra ilaç sürüp öyle yapıyoruz” dedi.

 “Hollanda’ da Öğrenciler Gelip Yanımda Staj Görüyorlardı”

Deflerin a’ dan z’ ye kadar kendisinin yaptığını ifade eden Mustafa Yeşil Kaya; “Haftada gün oluyor 10 tane, gün oluyor 20 tane yapıyorum, benim gibi bu mesleği yapan bir iki arkadaş var Halk Eğitim Merkezinde emekli oldum orada da usta öğreticilik olarak görev yapıyordum Hollanda’ da öğrenciler gelip yanımda staj görüyorlardı” ifadelerinde bulundu.


 “Mesleğe Talep Kalmadı”

Çeşit çeşit deflerinin olduğunu beyan eden Mustafa Yeşil Kaya; “Def fiyatları 100 liradan 200 liraya kadar devam ediyor. Artık eskisi gibi satış yapamıyoruz genellikle daha çok okullarda tercih ediliyor, bu mesleğe talep kalmadı fabrika’ da yapılan ürünler daha fazla rağbet görülüyor” diye konuştu.

Urfanatik – Ahmet Durmuş

Exit mobile version