CUMHURİYET’TEN BUGÜNE YIL YIL SİİRT

CUMHURİYET’TEN BUGÜNE YIL YIL SİİRT

28 Şubat 1921 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile Siirt, Bitlis’ten ayrılarak bağımsız bir vilayet (sancak) olmuştur. (Bu dönemde Siirt, Garzan (Kurtalan), Şırnak, Eruh, Pervari, Şirvan ve merkez ilçe olmak üzere 6 kazadan müteşekkildir.)

1926 yılında Siirt’te ilk sinema gösterisi Rıfat Bakır (Ammo Rıfat) tarafından gerçekleştirilmiştir.

1927 yılında Cumhuriyet tarihinin ilk nüfus sayımı yapılmıştır. Bu sayıma göre Siirt merkez nüfusu 14.830’dur. (Verilere göre Gayrimüslim Siirtli sayısı ise çok az bir miktarda kayıtlara geçmiştir.)

1929 yılında Siirt’in ilk fabrikası, Siirtli Aral ailesi tarafından Yeni Hayat Un Fabrikası adıyla tesis edilmiştir.

1934 yılında o dönemlerde Siirt il sınırları içinde bulunan Raman Dağı’nda petrol varlığı tespit edilmiştir. (Bir süre sonra bu bölgede büyük bir petrol rafinerisi kurulmuş ve Batman 1940’lı yıllarda 409 nüfuslu bir bucakken 1960’larda 12401 nüfuslu bir ilçe haline dönüşmüştür.)

1937 yılında Siirt’in ilk gazetesi Mehmet Emin Kılıççıoğlu tarafından “Siirt” adıyla kurulmuştur.

1944 yılında demiryolu hattı Kurtalan’a uzamıştır. (Bu hattın Siirt merkeze ulaşması için resmi makamlara defaatle başvurularda bulunulmuşsa da olumlu bir netice alınamamıştır.)

1948 yılında Siirt’teki sokak ve caddeler aydınlatılmaya başlanmıştır.

1949 yılında Siirt merkezi 14 mahalleye bölünmüştür. (Bu mahalleler eski Siirt baz alındığında içten dışa doğru şu şekildedir: Karakol, Sakarya, İnönü, Batı, Ülkü, Tınaztepe, Ulus, Dumlupınar, Conkbayır, Küçük Çarşı, Doğan, Algül, Alan ve Yeni Mahalle…)

1950 yılında Siirt’in ilk sivil toplum örgütü, Abdurrahman Hilmi Seçkin’in girişimleriyle “Siirt Yüksek Tahsil Gençlik ve Kültür Cemiyeti” adıyla İstanbul’da faaliyete başlamıştır.

1954 yılında Siirt’in ilk lisesi,Siirt Lisesi adıylaaçılmıştır.

1956 yılında Tillo Yolu tamamlanıp hizmete sokulmuştur.

1960 yılında Siirt Ticaret ve Sanayi Odası kurulmuştur.

1964 yılında Siirt tarihinin en uzun soluklu gazetelerinden biri olan “Mücadele Gazetesi” Cumhur Kılıççıoğlu tarafından çıkarılmaya başlanmıştır. (Gazete ilk çıktığı yıllarda “Şarkın Sesi” adı ile yayım yapmaktayken Veysi Şahapkulu ve Nasri Oktay’dan mezkur yılda devralınmıştır.)

1966 yılında Siirt Kız İlköğretmen Okulu açılmıştır. (Bu okul 1982 yılında Dicle Üniversitesi’ne bağlanmış, 1992 yılında ise Siirt Eğitim Fakültesi adını almıştır.)

1975 yılında Afetevleri mahallesinin kurulması kararlaştırılmıştır. (Afetevleri mahallesinin kurulma sebebi, Siirt Demirkaya köyünde yaşanan kaya düşmesi hadisesidir. Bu afet neticesinde zarar gören Demirkaya köylüleri yaşadıkları olayla anılacak olan bu mahalleye yerleştirilmişlerdir.)

1990 yılında Batman ve Şırnak ilçeleri, Siirt’ten alınarak bağımsız il olarak tanınmıştır.

1994 yılında Siirt Havalimanı hizmete açılmıştır.

2000 yılında Siirt Jetpa Spor, Mehmet Fadıl Akgündüz sponsorluğunda Birinci Lig’e (Süper Lig’e) yükselmiştir.

2003 yılında Siirt’te yenilenen milletvekilliği genel seçimleri neticesinde Siirt seçim tarihinde rekor sayılan bir oy oranı (%84,82) ile Recep Tayyip Erdoğan Siirt’ten milletvekili ve başbakan olmaya hak kazanmıştır.

2007 yılında Siirt Üniversitesi kurulmuştur.

2015 yılında halk arasında “Işık Hadisesi” olarak bilinen olay İsmail Fakirullah Türbesi ve Işık Kırılma Mekanizmasıadıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydedilmiştir.

Exit mobile version