BU AYIP HEPİMİZE YETER!

BU AYIP HEPİMİZE YETER!

2019 yılında başlanması planlanan Siirt – Kurtalan demiryolu hattı yapımına hala başlanmadı.

Bir dönem film ve müzik gruplarına dahi konu olan Kurtalan Ekspresi, geliştirilemiyor.

Siirt’in demiryolu uzunluğu 45 km olarak belirlendi.

TÜİK’in 2019 verilerine göre, Türkiye geneli 12.803 km demiryolu uzunluğu olduğu belirlendi.

Bu verilerle Ankara 823 km ile en uzun demiryoluna sahip il olurken Ankara’yı 688 km ile Konya, 632 km ile Eskişehir ve 618 km ile Sivas takip etti.

Siirt ise 45 km’lik demiryolu uzunluğuyla komşuları Batman, Diyarbakır, Bitlis ve Van’ın gerisinde kaldı.

Yıllardır Siirt merkeze uzatılması planlanan demiryolu hattının bir türlü şehre getirilememesi, akıllara “Vekil halkı oyalıyor mu?” sorusunu getirdi.

2018 yılında Siirt Milletvekili Osman Ören’in TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları) Bölge Müdürlüğü ile yaptığı görüşmenin ardından hattın Siirt’e kadar uzatılacağını açıklamıştı. 2019 yılında projeye başlanacağını da belirten Ören’in 2021 yılına girilirken henüz konuyla ilgili bir adım atılmaması akıllarda soru işareti bırakmaya devam ediyor.

Yıllardır konuşulan fakat bir türlü gerçekleştirilemeyen tren yolunun Siirt şehir merkezine uzatılması halinde kentin ulaşımına alternatif oluşturacağını ifade eden vatandaşlar, “Trenle seyahat etmek istesek de ilçeye gitmek zor oluyor, trenin hareket saatlerine yetişmek için bir ulaşım bile yok. Yıllardır yapımı devam eden Kurtalan yoluyla ne biz trene gidebiliyoruz ne tren bize geliyor.” dedi.

Son durak olan Kurtalan’da demiryolu hattının Siirt’te uzatılması için TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile 2018 yılında görüşme sağlayan Ören, 2019 yılında projeye başlanacağını ifade etmesine rağmen 2021 yılına girilirken demiryolu hattıyla ilgili hiçbir gelişmenin olmaması ise dikkatlerden kaçmadı.

Ankara- Kurtalan arasında seferlerini gerçekleştiren Güney Ekspresinin Siirt şehir merkezine uzatılması halinde hat uzunluğu 33 kilometre, tünel uzunlu 17 kilometre olacağı tahmin ediliyor. İstasyonlar ise Kurtalan, havalimanı, Siirt Üniversitesi ve kent merkezi güzergahından ilerleyecek. Demiryolu hattının uzatılması halinde Siirt demiryolu uzunluğu 88 kilometreye çıkacak.

Exit mobile version