Bir Zamanların Ekmek Teknesiydi

Bir Zamanların Ekmek Teknesiydi

Son yıllarda sanayinin gelişmesi ve hazır konfeksiyon ürünlerin nedeniyle Şanlıurfa’da terzi tamirleri unutulmaya yüz tuttu

Bir zamanların ekmek teknesi olan terzi tamircilik mesleği günümüzde sanayinin gelişmesiyle yok olmaya aday meslekler arasına girdi.

Terzi tamirciliği, yüzyıllar boyunca Şanlıurfa’nın sokaklarında renkli bir geçmişe sahipti. Ancak günümüzde, bu geleneksel el sanatı, hızla ilerleyen sanayi sektörünün gölgesinde kaybolmaya başlıyor. Şanlıurfa’nın sokaklarında bir zamanların ekmek teknesi olan terzi tamirleri, unutulmaya yüz tutuyor.

Terzi tamirleri, kumaşların ve giyim eşyalarının onarıldığı, dikişlerin mükemmelleştirildiği ve kıyafetlerin özgün tasarımlarla yenilendiği mekanlar olarak bilinirdi.

“Sanayinin Gelişmesiyle Makine Tamirleri Unutulmaya Yüz Tuttu”

İşlerinde eskisi gibi bereket kalmadığını söyleyen Mehmet Kaya; “  Büyüklerimiz terzi tamiri ile para kazanırlardı. Elimizdeki makineler sanayi ürünü olan makinelerden daha iyidir, eskiye oranla işlerimizde bir durgunluk var vatandaşlar elimizdeki makinaları antika olarak görüyorlar bilmiyorlar ki eski makineler daha kullanışlı. Sanayinin gelişmesiyle makine tamirlerimiz unutulmaya yüz tutmuş durumda” dedi.

Terzi Mehmet Kaya

“Eski Tip Terzi Tamirleri Kolay”

Makinelerin dayanıklı olduğunu dile getiren Mehmet Kaya; “bu mesleği 40 senedir yapıyorum. Bu mesleğin zorlukları tabii k ide var, eski tip terzi tamirleri kolay ipi düzgün taktın mı gerisi kendiliğinde gelir ve 24 saat istediğin gibi çalıştırabilirsin. Çırak yetiştiremiyoruz, derdi çekilmiyor usta çalışıyor çırak oturup telefonla oynuyor. Makinemizin fiyatları 3 bin den başlayıp 5 bine kadar çıkıyor hem yerli hem de Avrupa türü makinelerimiz var” ifadelerinde bulundu.

Urfanatik – Özlem GÜLEBAK

Exit mobile version