Binlerce yıllık bir geleneğe sahip olan bağ bozumu hazırlıkları için köylerde ilk adım atıldı.
Mezopotamya’da binlerce yıl önce üzüm hasadı şenlikler, törenler ve eğlencelerle kutlanırdı. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bu gelenek günümüzde halen kırsalda varlığını sürdürmeye devam ediyor. Aylarca süren emeğin karşılığı olan bağ bozumu için Eylül ayı ile birlikte hazırlıklar başlıyor. Köylerdeki ilk hazırlık ceviz toplamak ile başlıyor.
ÖNCE CEVİZ TOPLAMA
Mardin’in Savur İlçesi’ne bağlı Yeşilalan (Barman) Köyü’nde bağ bozumu için ilk hazırlık olan ceviz toplama işlemi başladı.
Zorlu geçen ayların ardından köylüler emeğinin karşılığını almak için yine yoğun bir emek sürecine giriyor. Sabah erken saatlerde kalkan köylüler, cevizleri toplamaya başlıyor.
Bazen ağaçların üstünde bazen de altında uzun sırıklarla cevizleri koparan köylüler, topladıkları cevizleri yük hayvanlarıyla köye taşıyor.
SONRAKİ AŞAMA BAĞ BOZUMU
Bir sondaki aşama ise bağlardaki üzüm hasadı oluyor. Birbirini takip eden bu süreçlerin ardından pestil, cevizli sucuk, pekmez gibi ürünler yapılıyor.
Köylüler ihtiyaçları oranında kendilerini kaldırıyor, geri kalanını ise satarak ekonomik gelir elde ediyor. Bağbozumu süreci bazen bir ayı bulabiliyor.
Haber: Sertaç Kaya / Güneydoğu Ekspres