Siirt’te son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri olan sinek ve haşere ilaçları, iddialara göre geçtiğimiz yıllara göre neredeyse 2 katı fiyatına alındı. Buna rağmen istenilen faydanın sağlanmaması tepki ile karşılandı.
Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt Belediyesi’nin HDP yönetimindeyken 4,5 ton ilacı 1 milyon 230 bin TL’ye almasına karşın, kayyum yönetiminin 2,5 ton ilacı 1 milyon 525 bin TL’ye aldığını iddia etti.
Beştaş, aradaki yaklaşık 2 kat farkın dayanağının ne olduğunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi olarak sundu.
Meclise sunulan soru önergesinin ilaçlama ile ilgili kısmında şu ifadelere yer verildi:
Siirt Valisi Osman Bektaşoğlu yönetimindeki Siirt Belediyesi de haşere ile mücadele için haşere ilacı ihalesi açmış; yaklaşık maliyeti 1 milyon 920 bin TL olarak öngörülen ihale ise 1 milyon 525 bin TL’ye bir istekliye verilmiştir. 21 Mayıs 2021 tarihinde sonuçlanan ihale için 2 teklif verildiği bilinmektedir. Ancak mücbir sebep olmamasına rağmen ihale pazarlık usulü ile gerçekleştirilmiş olup ihalenin oluş biçimine dair bilgi kamuoyuna yansıtılmamıştır. Sayıştay denetimlerinde de ısrarla belirtilen husus, ihalelerin mümkün olduğunca açık ihale usulüne göre yapılması ise de Siirt Belediyesi bu yöntemi tercih etmemektedir. Haşere ile mücadele meselesinin ne kadar önlenemeyen bir tabii afet olduğu hususu ise ihalenin usulsüz yapıldığına dair iddiaları güçlendirmektedir. Haşere için belediye bütçesinden ayrılan 1 milyon 525 bin TL’nin akıbeti Siirt halkı açısından önem arzetmektedir. Yine daha evvel HDP yönetimindeki belediyenin 4,5 ton haşere ilacını 1 milyon 230 TL’ye aldığı bilinmektedir. Aradaki yaklaşık 2 kata eşdeğer fiyat farkının sebebi de bilinmemektedir.
“İktidar Partisine Yakın İsimler İşe Alındı”
Gerekçesiz işten çıkarılmaların olduğu ve iktidar partisine yakın kişilerin işe alındığı ifade edilen önergede, “Siirt kayyımının, atanmasını müteakip 10 belediye çalışanını gerekçe göstermeden işten çıkardığı, bir süre sonra da kimseye duyurmadan 6 kişiyi işe aldığı yönündeki gelişmeler ise kayyım idaresindeki yönetimin hukuka aykırı işlemler yaptığı yönündeki iddiaları güçlendirmekte; işe alınan kişilerin iktidar partisinde yakın olan isimler olması kaygıları artırmaktadır.” denildi.
“Park Yapmak İçin Boşaltılan Araziye TOKİ Konutları Yapmak İçin Başvuruldu”
Önergede, “Siirt merkeze bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan bir arazinin park alanı yapılması için boşaltıldığı, halka da bu gerekçeyle imar dağıtıldığı ancak ne var ki halihazırda TOKİ tarafından bu alanda 80 dairelik konut yapımı için başvuruda bulunduğu iddia edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.
Önergede sunulan tüm sorular şunlar:
Siirt kayyımı tarafından haşere alımı için açılan ihale neden pazarlık usulü gerçekleştirilmiştir? Neden açık usul tercih edilmemiştir?
Haşere için ilaç alımı hangi gerekçeyle mücbir sebep oluşturmaktadır?
Haşere için açılan ihale hangi şirkete verilmiştir?
Bu şirketin tercih edilme sebebi nedir?
Siirt Belediyesinin daha evvel 4,5 ton ilacı 1 milyon 230 TL’ye almasına karşın, kayyım yönetiminin 2,5 ton ilacı 1 milyon 535 TL’ye alma sebebi nedir? Aradaki son derece büyük farkın dayanağı nedir? Belediye bu haşere ilacı alımında ne kadar zarara uğramıştır? Bu konuda Bakanlığınız müfettiş görevlendirecek midir?
Siirt kayyımının 10 çalışanı çıkarıp yerine tanıdık isimleri işe alma iddialarına dair bir inceleme yapılmış mıdır?
Daha evvel askeriyeye ait olan ancak sonrasında park yapılacağı için boşaltılan Bahçelievler Mahallesindeki arsaya TOKİ konut yapımı için ruhsat başvurusunda bulunmuş mudur?
Park için ayrılan alanın konut yapılması kamu yararına uygun mudur?
TOKİ’nin talep ettiği ruhsat verilecek midir? Ruhsatın verilmemesi ve arazinin halkın kullanımına açılması sağlanacak mıdır?