Bakırı Dünyaya Pazarlıyorlar

Bakırı Dünyaya Pazarlıyorlar

Bakır işlemeciliğinin coğrafi patentini elinde bulunduran Gaziantep’in geleneksel yöntemlerle üretilen bakır eşyaları, Türkiye’nin yanı sıra dünya pazarında da yoğun ilgi görüyor.

Bakır eşya kullanımının azalması üzerine kentteki bakır ustaları, sektörden çekilmek yerine hediyelik bakır eşya üretimine yönelerek kendilerine yeni bir gelir kapısı açmayı başardı. Bakır ustaları, her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte bir dönem kaybolmaya yüz tutan bakırcılık mesleğini, yaptıkları yeni model ve tasarımlarla yeniden canlandırıyor.

Emektar bakır ustalarının ürettiği tencere, kazan, kahve takımları, paşa mangalları, sürahiler, tepsiler ve diğer ürünler çeşitli motiflerle süslenerek Türkiye’nin yanı sıra bölge ülkeleri başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor. Daha önceki yıllarda sadece bakırdan mutfak eşyası üretimi yapan kentteki bakır ustaları, son yıllarda yaptıkları farklı modellerle bakıra olan ilgiyi artırdı.

Gaziantep’te talebin ve mesleğe ilginin azalması nedeniyle unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, son dönemde bakır ustaları tarafından üretilen yeni ürünlerle tekrar rağbet görmeye başladı. Bakırcılık mesleğinin, bakırdan mutfak ve hediyelik eşyalara artan ilgi ile birlikte tekrar eski canlılığını yaşamaya başladığını belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, son yıllarda bakır eşyaların tekrar mutfağa girdiğini söyledi. Açık, Gaziantep’ten Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın her köşesine hediyelik bakır ihracatı yapmaya başladıklarını söyledi.

“Yerli ve Yabancı Turistler Bakıra Rağbet Ediyor”

Gaziantep’te üretilen bakır eşyaların büyük bir ilgi gördüğünü belirten Açık, “Gaziantep bakırcılığı ve bakır işlemeciliği yerli ve yabancı turistlere hitap ediyor. İşimiz yeni model çıkartmak. Müşterilerimizin isteğine göre çalışıyoruz” dedi.

“Mutfaklarda Tekrar Bakıra Döndük”

Bakır işlemeciliğiyle tarihe ışık tuttuklarını belirten Açık, “Gaziantep’teki bakırcılığa yalnız bakır olarak baktığımızı sanmayın, tarihimizi ve kültürümüzü canlandırıyoruz. Bakırın üstüne Osmanlı ve Selçuklu motiflerini işliyoruz. Biz mutfaklarda tekrar bakıra döndük. Yerli ve yabancı turistler bakıra çok rağbet gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Bakır eşyaların Avrupa ülkelerinde ilgi gördüğünü belirten Açık, “Gaziantep’te ürettiğimiz ürünlerin çoğu ihraç ediliyor. Ürünlerimizi Avrupa ülkelerine ve dünyanın her yerine gönderiyoruz. Ürünlerimizi yabancı ülkelerin yüzde 90ına satıyoruz. Bakır işlemeciliği ve sedef kakmacılığın coğrafi işareti bizde” diye konuştu.

Exit mobile version