Ambulansların Taksi Niyetinde Kullanılmasına Tepki

Ambulansların Taksi Niyetinde Kullanılmasına Tepki

Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabgatullah Anmal, ATT ve Paramedikler’in hayat kurtarmak için saliselerle mücadele ettiğine vurgu yaparak vatandaşların hastaneye gitmek için Ambulansları taksi niyetinde kullanmasına tepki gösterdi.

Sağlık-Sen Genel Merkezince yapılan “112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı” ile Acil Sağlık Hizmetlerinde yaşanan sorun ve aksaklıklara dikkat çeken Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabgatullah Anmal, vatandaşların hastaneye gitmek için Ambulansları taksi niyetine gereksiz yere kullanması sağlık ekiplerinin Ambulansa ihtiyacı olan hastalara ulaşmasına engel olduğunu söyledi.

Çalıştay Raporunu da açıklayan Anmal, Sendikal sorumluluk gereği sahada yaşanan aksaklıkları raporlayıp yetkililerle paylaşacaklarını, en ücra köşede halka hizmet vermek için 7/24 teyakkuzda ve hazır kıtada bekleyen Sağlık çalışanlarının özlük ve beklentileri ile birlikte çözüm yollarını ilgili mercilere duyuracaklarını söyledi.

Anmal; “vaka eleme sistemine geçilmeli”

Herkes için büyük bir ihtiyaç olan ambulans ve sağlık ekiplerinin gelişi güzel çağırılmaması gerektiğinin altını çizen Anmal, bir diş ağrısında bile çağırılan bir ambulans belki başka bir vakaya gitse bir can ve canların kurtarıcısı olacaktır. Bundan dolayı 112 Acil Çağrı Merkezini aradığımız da bu hassasiyetlere dikkat etmemiz gerekiyor ve 2025 yılından itibaren de 112’ye yapılacak olan arama ve ihbarlarda” vaka eleme” sisteminin de uygulanması elzem olmuştur dedi.

Vaka eleme Sistemi’nin 112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı’nın en önemli konularından biri olduğunu ifade eden Anmal, “Her gelen çağrıya ambulans çıkışının yapılmaması gerektiğine vurgu yapılan raporda, “112 ekiplerinin gerçek hastaya ulaşabilmesi için 112’ye gelen çağrılar içinde vaka elemesi yapılmalıdır. Aksi takdirde kalp krizine, trafik kazasına gidecek ambulans bulamama sorunu ile karşılaştığımızda bunun telafisi olmayacaktır “dedi.

112 çalışanlarının risk, nitelik ve zorluk bakımından 2. ve 3. Basamak Sağlık Hizmetlerine eşdeğer iş yaptıkları halde hak ettikleri ek ödemeyi alamadıklarına dikkat çekilen raporda, teşvik ek ödemelerin artırılması talep edildi.

Raporda, yemek ücretlerinin de günümüz ekonomik şartlarına göre düşük olduğu belirtilerek, yemek ücretlerinin artırılması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Ambulans şoförlüğü görevinde bulunan ATT, paramedik ve sağlık memuruna verilen sürücü farkının artırılması da istenilen raporda, ayrıca ambulansların kasko/sigorta işlemlerine araçların değer kaybının da dahil edilmesi gerektiği ifade edildi.

Raporda Yer Alan Diğer Bazı Talepler de Şunlardır:

112 acil sağlık hizmetlerindeki mevzuatın uygulamaya yönelik eksiklikleri gözden geçirilerek yeniden düzenlenmeli, günün şartlarına ve çalışma koşullarına uygun şekilde güncellenmelidir.

Gerek komuta merkezi gerekse istasyonların iş yükünün azaltılmasına yönelik önlemler alınmalı, yoğun bölge ve istasyonlarda istihdam sağlanmalıdır. Gerekli yerlerde ise ek istasyonlar kurulmalıdır.

Hem komuta merkezi hem de istasyonlardaki fiziki şartlar düzeltilmeli, kullanılan ekipmanlar iş sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirilmelidir.

112 çalışanlarının kıyafetleri mevsime, bölgeye ve bedene uygun şekilde uyarlanmalıdır.

112 acil sağlık çalışanlarına kontrol merkezi ve istasyon ayrımı yapılmaksızın yıpranma payı verilmelidir.

112 çalışanlarının beklentilerine uygun olarak gösterge rakamlarının artırılması sağlanmalı ve nöbet ücretleri artırılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Cizrem Gazetesi

Exit mobile version