Altın Fiyatları Yükseldi Eski Düğünler Tarihe Karıştı

Altın Fiyatları Yükseldi Eski Düğünler Tarihe Karıştı

Siirt’te alışkın olduğumuz görkemli düğünler tarihe karıştı. Altın fiyatlarının hızla artması düğünlerde takı takma geleneğinin adeta tarihe karışmasına neden oldu.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde uzun yıllardır görkemli düğünler yapılıyor. Son 20 yılda cumhuriyet altında yaşanan yaklaşık 5 bin 123 TL’lik yükseliş bu görkemli düğünlerin tarihe karışmasına neden oldu. 2000 yıllarında yaklaşık 34 TL olan Cumhuriyet altını şu an 5 bin 157 TL. Öte yandan alım gücünün de her geçen gün azalması vatandaşları düğünde ya gram altın veya altın yerine para takmaya itiyor.

Bir düğün için gerekli ortalama altın miktarı olan 6 çift 30 gram bilezik, küpe, yüzük ve 1 buçuk metre zincirin toplam fiyatı iki yıl önce yaklaşık 76 bin TL iken geçen yıl 128 bin TL’ye yükseldi. Düğün için gerekli altınların fiyatı bu yıl ise ortalama 220 bin TL oldu.

Düğün Organizasyonlarının Değişmesi Bekleniyor

Yeni evlenen çiftlere maddi destek olmak için gelenek haline gelen takı merasimleri son gelişmelerle birlikte yok olmak üzere. Artık büyük külfet haline gelen düğün organizasyonlarının da şekil değiştirmesi bekleniyor.

Ekonomik bulanımın neticesi olarak görünen döviz dalgalanmaları hayatı felç etme noktasına getirdi. Özellikle düğün yapacak olanların kara kara düşünmeye başladığı bu günlerde kimi değişimlerin ortaya çıkması bekleniyor. Mutlu bir yuva kurmak isteyen gençlerin yeni derdi altın fiyatları oldu. Büyük bütçelerle yapılabilen düğünler için gerekli olan çeyizlikler düğün yapacaklara zor anlar yaşatacak.

Exit mobile version