Koronavirüs sürecinin başından bu yana sık sık kısıtlamalar getirilen sektörlerin başında müzik geliyor. Yaklaşık 1 buçuk yıldır işsiz kalan Siirtli müzisyenler, bu süreçte yeterli desteği alamadıkları için zor durumda kaldı.
Yaklaşık 1 buçuk yıldır sahnelere çıkamayan, devlet kurumlarından ve yerel yönetimlerden yeterli desteği göremeyen müzisyenler maddi ve manevi anlamda zor günler geçirirken birçok müzisyen bunalıma girerek intihar etti.
Pandemi kısıtlamaları nedeniyle yaklaşık 1 buçuk yıldır işsiz olan müzisyenler, geçim sıkıntısı yaşıyor.
Siirtli müzisyen Osman Tekek, “Dün akşam düğündeydik saat 21.00 oldu tabiri caizse fişimizi çektiler. İki senedir zaten pandemiden dolayı işsiz kaldık. Bir haftadır sezon açıldı ama maalesef saatler kısıtlı. Saatlerin kısıtlı olmasından dolayı ücreti de öyle ödeniyor. Düğün 19.00’da başlıyor 21.00’da bitiyor. Normal saatlerine dönmesini istiyoruz.” dedi.
“Sanatçılar Yalnız Kaldı”
Siirtli sanatçı Cengiz Tan, “Pandemi süreci Türkiye genelinde ve bütün dünyada müzisyenleri etkiledi. Diğer iş alanlarını etkilemiş olsa da bizim gibi sanatçıları tamamen etkiledi. Dolayısıyla bu süreçten en çok zarar gören ve yalnız kalan sanatçılar oldu. Bazı müzisyen arkadaşlarımız devletin sunduğu ufak tefek yardımları aldı. Tabii ki yeterli değillerdi. Bu süreçte en çok mağdur olan ve etkilenen bizleriz. Bu mağduriyet halen de devam ediyor. Saat kısıtlamaları olduğu için işimizi tam olarak yapamıyoruz. Yaklaşık 2 yıla aşkın süredir bir sürü sanatçı ve müzisyen kardeşimiz intihar etti. İntiharların sebebi geçim derdi geçim derdinin getirdiği sıkıntılar.” sözlerinin kullandı.
“Siirt’te Yerli Sanatçılar Mağdur Ediliyor”
Tan, “Mesleği bırakmayı düşünen ben dahi birçok arkadaşım oldu. İlimizde Çok iyi Kürtçe, Arapça ve Türkçe okuyan arkadaşlarımız var ama maalesef Siirtliler dışarıdan sanatçı getiriyorlar. Mesela beni Batman’dan müzisyen olarak çağırmazlar. Çünkü oranın yerlisi kendi müzisyenleri olduğu sürece dışarıdan kimseyi çağırmıyor. Siirt’te ise hep dışarıdan sanatçı getirilmeye çalışılıyor. Bu sadece bizim meslekte değil genel anlamda da komşu illerden hep ithal var. Siirt’te bizim yerli sanatçılar mağdur edilirken bir takım insanlarda tomarla para vererek şehir dışından başkasını çağırıyor. Bize gelince 50 kişiyi devreye sokarak fiyatı indirmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Tan, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:
Bu yapılan hibe desteğini parmakla sayılabilecek kadar az insan alabildi. Hibe desteğini neye göre veriyorlar anlamadım. Yani sanki piyangodan çıktı. Bazılarına çıktı bazılarına çıkmadı. Müzik sektörü sadece Siirt’te değil Türkiye’de hiç oldu.