Siirt’te geçmiş yıllardan beri var olan çocuk işçi sorunu devam ediyor. Her sokağın başında mendil satan, ayakkabı boyayan hatta dilenen çocukları görmek mümkün.
Okulda eğitim görmesi gereken çağda olan çocuklar yoksulluk nedeniyle sokaklarda çalışmak zorunda kalıyor. Öte yandan aileleri ile mevsimlik işe gitmek zorunda kalan öğrenciler, eğitimi mevsimlik alıyor. Kış aylarında eğitim ve öğretime devam eden öğrenciler, havaların ısınmasıyla eğitimi kesip tarlaya koşuyor. Eğitim hakkından yeterince yararlanamayan öğrenciler diğer arkadaşlarından geri kalırken birçoğu eğitimi bırakmak zorunda kalıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2002’de çocukların gelişimini engelleyen, insan ve çocuk hakları ihlallerinden biri olan çocuk işçiliğine dikkati çekmek amacıyla 12 Haziran’ı Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü olarak ilan etti. ILO ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) 2021’de yayınladı rapora göre, çocuk işçi olarak çalışan çocukların sayısı son 4 yılda 8,4 milyon artarak dünya genelinde 160 milyona yükseldi.
Yüzde 70’i Tarımda Çalışıyor
Çocukların çalıştırıldığı sektörlerin başında göre tarım geliyor. Özellikle kırsal kesimde tarımda çalışmak zorunda kalan çocuklar, eğitimden geri kalıyor. 112 milyon ile dünyadaki çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 70’i tarımda çalışıyor. Yüzde 20’lik bir kesim hizmet sektöründe yüzde 10 ise endüstride istihdam ediliyor. Rapora göre, tehlikeli iş kollarında çalışan 5 ila 17 yaş arasındaki çocukların sayısı 2016-2020 arasında 6,5 milyon artarak 79 milyona yükseldi. Çocukların güvenlik, beden ve ruh sağlığını tehlikeye sokan işler bu kapsama giriyor.
Türkiye’de Çocuk İşçi Oranı 16,2
Nüfusunun yüzde 27,2’si çocuk olan Türkiye’de, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) resmi verilerine göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların çalıştırılma oranı yüzde 16,2. Kayıt dışı çalıştırılan çocukların ve mülteci-göçmen çocuklarının da verilerde yer almaması göz önüne alındığında bu sayı oldukça yüksek.