“HIRSIZLIĞIN KÜÇÜĞÜ BÜYÜĞÜ OLMAZ”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siirt’te bulunan kitapçılar, kitapların fotokopilerinin çekilerek ucuza satılmasına tepki gösterdi. Yapılanı hırsızlık olarak değerlendiren kitapçılar, illegal yollarla kitapların fotokopilerinin basılmasının kendilerini yıllık ciro hedefinden uzaklaştırdığını, yazara ve yayın evine saygısızlık yapıldığını belirtti.

Fotokopicilerin yaptıkları hırsızlıktır diyen Siirtli Kitapevi sahibi Ömer Ertaş, “Biz bir yayın evi ile anlaşırken yayın evi bize bir ciro hedefi veriyor bunun karşılığında biz onlara belli bir senet veriyoruz bu verdiğimiz senetler karşısında yıl içerisinde verdiğimiz senet kadar kitap alıyoruz. Yıl içerisinde bu kitapları satıp ödemesini yapacağımın garantisidir.” dedi.

Fotokopi olayı devreye girince satışların düştüğünü belirten Ertaş, “Biz burada satacağımız ürün misal 500 bin lira ise 200 bin liralara düşüyor. İş tamamen  fotokopiye dönüyor.  Fotokopiye döndüğü zaman bizim cirolar düştüğü gibi vatandaşlarda da bir algı oluşuyor; bu kitabın zaten fotokopisi var, ben fotokopisini bulabilirim. Fiyatı daha düşük olduğu için fotokopiyi tercih ediyorlar.” cümlelerini kullandı.

“Defalarca Uyardık!”

Defalarca uyardık ama durum hâlâ aynı ifadelerinin kullanan Ömer Ertaş, “Gidip uyarıyoruz ve onlarda çekmeyeceklerini söyledikleri halde çekmeye devam ediyorlar. İnsanlar da ucuz olduğu için fotokopiyi tercih ediyor. Ülkede kağıt fabrikası olmadığı için yurtdışından dolar bazlı geliyor. Doların fiyatı yükselmesi nakliyeyi etkiliyor, kağıdın fiyatını etkiliyor. Bize gelene kadar üç dört elden geçtiği için kitapların fiyatları artıyor. Bu yıl için %20 ye kadar fiyatlar artacak.” dedi.

“50 TL Olan Kitap Fotokopicide 15 TL”

Ertaş, “50 lira olan kitap, fotokopicilerde 15 lira olduğu içi fotokopi tercih ediliyor. Bunun önüne geçilemiyor çünkü bunun ile ilgili bir yasa yok. Aynı yere 3 defa baskın yapıp suçüstü yapmak gerekiyor ceza için, bu da zor bir durum. İş profesyonelleşmiş, fotokopi çektirmeye gittiğinizde listeden kitap seçtiriyorlar. Biz kitapların başına büyük harflerle fotokopi çekmeyin suçtur hırsızlıktır diyoruz. Aslında insanlarda bir alışkanlık oluşmuş.” sözlerinin kullandı.

Ertaş Fotokopiye Neden Karşı Olduklarını Şu Sözlerle Aktardı:

Fotokopiye karşı olmamızın nedenlerinden birincisi telif hakları diğeri ise sınava hazırlanan bir öğrencinin asıl kitaptan çalışması gerektiğidir. Sınava bir kitaptan orijinal renklerle hazırlanması öğrenci için daha iyidir. Bazı hocaların da büyük hatası var. Şimdi bir öğretmen bir kitabı kullanıyorsa, tavsiye ediyorsa ve bu kitabın fotokopisi karşısına geldiğinde fotokopi üzerinden öğrencinin sorusunu çözüyorsa öğretmende bu suça ortaktır. Bazı öğretmenler bu konu hakkında çok duyarlı.

“MEB’in Kitapları Sınav Kazandırmaz”

Ömer Ertaş, “MEB’in kitapları ile hiçbir çocuk sınav kazanmamıştır, kazanmayacak, mümkün değildir. LGS’ye giren bir çocuk, MEB’in kitapları ile en fazla 2 net yapabilir. Çünkü sınava odaklı hiçbir şey yapılmıyor. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, bakanlığın devreye girmesi gerekiyor. Çünkü bu şekilde hak kayıplarıyla baş edilmiyor.” dedi.

“Sınav Kitaplarının da Korsanı Basılıyor”

Kitabın fiyatı 40 TL ise korsanının20 TL’ye satıldığını belirten Ömer Ertaş, “Yayınevi yazara, depo çalışanına dizgiciye ve grafikçiye para ödediği için kitabı 40 TL’ye satıyor. Korsan kitap basıldığında bunların hiç birine para ödenmediği için 20 TL’ye satabiliyor.” diye konuştu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“HIRSIZLIĞIN KÜÇÜĞÜ BÜYÜĞÜ OLMAZ”
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!