Siirt’te Ramazan ayının gelmesiyle birlikte susuzluğu giderici özelliği olan meyan kökü baharatı satışı arttı.
Baharat satıcısı İsa Ertaş, “Siirtli vatandaşlar Ramazanın ayının gelmesiyle birlikte susuzluğa gideren meyan şerbetini yapıp içiyorlar. Bu sebepten ötürü ramazanda meyan kökü satışlarımız arttı.” dedi.
“Suriyelilerin Siirt’te Gelmesiyle Satışlar Başladı”
Suriyelilerin Siirt’te gelmesiyle satışların başladığını söyleyen Ertaş, ”Siirt’te çok eskiden Ramazan ayında meyan kökü kültürü vardı ama bu kültür kaybolmuştu. Suriyelilerin Siirt’te gelmesiyle birlikte neredeyse 5-6 Ramazan ayıdır Siirt’te tekrar bu kültür oluştu.” ifadelerini kullandı.
Meyan bitkisi Güneydoğu Avrupa ve Kuzeybatı Asya arasındaki birçok bölgede yetişir. Türkiye’de de yetiştirilebilen meyan, sıcak bölgeleri sevdiği için kökleri çok ıslak kalmadığı sürece Akdeniz ikliminde yetişmeye müsaittir. Yeterince kalın ve etli kökler geliştirebilmesi için ekildikten yaklaşık 2-3 yıl sonra sonbaharda hasat edilmesi gerekir. Ses kısıklığına iyi gelir, balgam sökülmesi, öksürük gibi rahatsızlıklar için de kullanılır.
Meyan kökünün faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar.
Kabızlığa karşı da iyi gelen meyan kökü, kramp çözücü olarak da kullanılabilir.
Siroz gibi karaciğer hastalıklarına fayda sağladığı gibi akne, sivilce, sedef hastalığı gibi ciltte oluşan problemler için de meyan kökü kullanılabilir.