Siirt’te pandemi salgını tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi tarım ve hayvancılık sektörünü de olumsuz etkiledi. Salgının yarattığı ekonomik tahribatlar devam ederken gübre, tohum ve mazota getirilen zamlar ise çiftçileri zarara uğrattı.
Konuyla ilgili Ne Haber’e açıklamalarda bulunan Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, salgının çiftçileri ekonomik açıdan kötü etkilediğine değinerek bu süreçte her şeye rağmen sahada kaldılar ve ürettiler. Buna rağmen hiçbir destek de almadıklarını ifade etti.
Pandemi döneminde oluşan gıda talebi, tarımsal üretim insanlığın geleceği ve sürdürülebilirliği için ne kadar büyük öneme sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Koronavirüs salgınının yayılması nedeniyle alınan tedbirler kapsamında birçok iş kolunun geçici olarak kapatılması üretimi durdururken, ekonomiyi de olumsuz etkiledi. Pandemi salgınından ve ekonomiden olumsuz etkilenen sektörlerin başında tarım ve hayvancılık sektörü geliyor. Tüm bunlara rağmen pandemi zamanında üretimlerine devam eden çiftçi kesimi de salgından etkilenerek zarara uğradı. Son aylarda gübre, mazot ve yem gibi tarımsal malzemelere getirilen zamlar ise çiftçinin belini iyice büktü. Ne Haber’e açıklamalarda bulunan Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, Siirt’teki tarımdan hayvancığa, pandemiden işsizliğe, desteklerden üretime kadar birçok konuyu değerlendirerek, bu süreçte çiftçilerin yaşadıkları zorlukları anlattı.
Günbat, pandemi hem ülkede hem de ülkemizde olduğu gibi ilimizde de olumsuz etkilediğinin altını çizerek şunları aktardı; “Bu dönemde çiftçilerin büyük kısmının yaşı 55 ve yukarıdır. İlk salgın döneminde çok büyük sorunlar yaşadılar. Ama şunu da eklemek istiyorum. Evet, tarım, hayvancılık ve çiftçiler salgından etkilendi. Ancak onlarda üretim alanlı işini terk etmeyen çiftçiler, tarlalarını, ahırlarını ve hayvanlarını bırakmadılar. Herkes işinin başındaydı ve üretmeye devam ettiler. Sağlık sektörü nasıl ki hayatımızı korumak amaçlı gece gündüz demeden çalıştılarsa çiftçilerimiz de üretim için beslenmemiz için sahadaydılar. Pandemiden etkilendiler ama ona rağmen üretmeye devam ettiler. Kimse de evine kapanmadı ve hiçbir destekten faydalanmadı. Yasak zamanları herkes evdeyken onlar çalışıyordu. Tabi bu dönemde ekonomide sıkıştı buna bağlı olarak da yem, gübre, ilaç, tohum gibi malzemelere zam gelmesiyle ister istemez çiftçiyi, tarımı ve aynı zamanda hayvancılığı etkiledi. Birde hayvancılık yapan çiftçilerimizin hayvan nakli konusunda da zorluk çektiler. Hayvanlarını farklı şehirlere götürmemenin olumsuzluğunu yaşadılar.
Kar Yok Tek Dert Geçim!
Tarımla uğraşanların bir kazanç elde edeceğinden söz etmenin mümkün olmadığını söyleyen Günbat, “Bu dönemde gelirden bahsedilmez. Ancak geçimlerini sağlayabilirler. Çünkü buradaki insanların tarımdan gelir elde edebilmesi için önce tarım ve hayvancılığa ciddi desteklerin sağlanması lazım. Ondan sonra tarım arazilerini yanlış eken çiftçilerin düzenli derslere tabi tutulmamaları gerekir. Çünkü bir tarlayı vahşi suladığın zaman aslında çok suyla tarlaya zarar verdiğini öğrenmeli. Daha çok sistem üzerinden sulama işlemlerine geçmeliler. Tabi arazilerin yanlış yamaçlardan yanlış sürüldüğü de başka bir sorun. Şimdi buradaki Ziraat Mühendisi danışmanların varlığı da çok önemli. Gerek yaz aylarında çiftçileri tarlada ziyaret ederek gerekse telefonla arayarak veya aranarak onlara katkı sunuyorlar. Olması gereken eğitimi de veriyoruz.” dedi.