Mardin Emek ve Demokrasi Platformu; 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve Arapça dillerinde Anadil Günü açıklaması yaptı.
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında 21 Şubat gününü “Dünya Anadil Günü” olarak kabul edilirken, 2000 yılından bu yana her yıl 21 Şubat “Dünya Anadil Günü” olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Mardin’in Artuklu ilçesinde Mardin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 4 dilde Anadil Günü açıklaması yapıldı.
Karayolları Parkı’nda yapılan açıklamada Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Arapça dillerinde “21 Şubat Dünya Anadil Günü Kutlu Olsun” yazılı pankart açıldı.
Ardından ise, önce platform adına Sümeyra Oğur Türkçe açıklama yaparak, Dünya Anadil Günü’nün önemine değindi ve toplanma nedenlerini açıkladı.
21 Şubat Nasıl Dünya Anadil Günü Oldu?
Ardından ise platform adına Kürt yazar Ahmet Çelik Kürtçe açıklama metnini okudu. Açıklamada anadillerin önemine dikkat çeken Çelik, “Bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle bir aradayız. Dil, toplumun gelişimi için temel bir temeldir. Bu nedenle anadili eğitimi, dünyalar arası kültür ve iletişimi için gereklidir. 1999 yılında Birleşmiş Milletler Kültür, Bilgi ve Eğitim Teşkilatı (UNESCO) 21 Şubat’ı uluslararası Anadil Günü olarak kabul etti. Anadil Günü ilk olarak 2000 yılında dünyanın her yerinde çok kültürlü kültür ve yaşamı desteklemek amacıyla kutlandı. İnsan hakları bağlamında, anadili hakkına sahip olan ve bu noktaya odaklanan çok dillilik, dünya genelinde farklı dillerin korunması için önemli bir güne sahiptir. Uluslararası Anadil Günü, sadece dilin korunması gerektiğini ifade etmekle kalmaz, aynı zamanda insanlara her dilin özelliklerine saygı gösterilmesi gerektiğini hatırlatır” dedi.
“Bu gün sadece dilin korunması için değil, aynı zamanda dil çeşitliliğinin ve çok dilliliğin önemine odaklanmak için de büyük önem taşımaktadır” diyen Çelik, “UNESCO’nun bu kararı, dünyanın farklı dillerinin korunması ve desteğin önlenmesi çağrısında bulundu. Anadil, toplumsal yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle, bir kişinin anadili yasaklandığında, kişi kendi kaderini tayin etme koşulunu da kaybeder. Dünyada çok dilli olmayan eğitim, eğitim sürecine psikolojik, pedagojik ve dilsel engeller çıkarmaktadır. Dillerin eksikliği, dil çeşitliliğinin kaybı ve çocukların gelişiminin önündeki engeller tek dil modelinin olumsuzluklarından bazılarıdır. Günümüzde Uluslararası Anadil Günü, tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” dedi.
Kürtçe İçin Çağrı
Çelik açıklamasının devamında şunları söyledi: “Demokratik ve barış dolu bir ülke için Kürt dilinin özgürlüğünü engelleyen temel yasalar değiştirilmeli, Kürtçe eğitim dili ve resmi dil olmalıdır. Evlerinin içinden çarşıya, sokaklara, köylerden şehirlere ve özellikle dil sevdalılarının anneleri çocuklarıyla, sivil toplum örgütlerinden siyasi örgütlere, siyasetçilerden, aydın ve akademisyenlerden öğrencilere, işçilerden çiftçilere… Dilimizi her yerde ve herkesle konuşmalıyız. Yedi, yetmiş yaşına kadar tüm halkımızı dillerine şevkle sahip çıkmaya ve milli değerlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Dilin bir millet için bir varoluş ve yok olma meselesi olduğunu çok iyi biliyoruz. Evde, pazarda, çarşıda, sokakta, okulda, hastanede, mahkemede ve hayatın her alanında anadilimiz olacak; Kürtçe konuşun, Kürtçe okuyun, Kürtçe yazın ve Kürtçe yaşayın.”
Zazaca İçin Çağrı Yaptı
Ardından ise platform üyesi Gülizar İpek Bilek, Zazaca hitap ederek, dillerinin kaybolmaya yüz tuttuğunu, bu nedenle dillerine sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. İpek, “Sizde biliyorsunuz, Zazaca yok oluyor. Biz istemiyoruz dilimiz kaybolsun. Dilimiz her şeyimizdir. Dilimiz varlığımızdır. Dilimiz kaybolursa, bizler de yok oluruz. Her yerde kendi dilimizi konuşalım, çocuklarımızla kendi dilimizde konuşalım. Dilimizi sevdirelim. Dilimize sahip çıkalım” dedi.
Arapça Şiirini Okudu
Arap Şair-Yazar Abdulvahap Omuzlar da, Arapça konuşmasında anadilin önemine dikkat çekerek, Gazze ve Halepçe isimli Arapça şiirini okudu.
Kaynak: Mardin Haber – Nursin Nisan