Suriye’nin yeni geçici hükümetin, ithal ürünlere uyguladığı gümrük vergilerin artırma kararı, Türkiye’nin Suriye’ye ihracatını olumsuz yönde etkiledi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye-Suriye ihracatının durma noktasına geldiğini belirtti.
Suriye’nin kuzeyindeki sınır kapılarının, 2024 Aralık ayında Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından muhalif güçlerin kontrolüne geçmesinin ardından kurulan geçici hükümet, Türkiye’den yapılan ithalatlara yönelik gümrük vergilerini büyük oranda artırdı. Bu karar, ihracatçıları zor durumda bırakırken, Suriye’ye yönelik Türk ürünlerinin ticareti büyük oranda sekteye uğramış durumda.
Celal Kadooğlu, Suriye’ye yapılan ihracatın 2024 yılı itibarıyla ortalama aylık 30 milyon dolar civarında olduğunu ifade ederek, yüksek gümrük vergileri nedeniyle Suriye sınırında kilometrelerce tır kuyruğunun oluştuğunu belirtti. Kadooğlu, bu durumun, Suriye halkı için de enflasyonun artmasına ve alım güçlerinin tamamen sıfırlanmasına yol açabileceğini vurguladı.
Kadooğlu, bu sorunun çözülmesi için Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile sürekli temas halinde olduklarını belirterek, bu kriz derinleşmeden çözülmesi için çabalarını sürdürdüklerini söyledi. Türkiye-Suriye arasında ticaretin yeniden normalleşmesi adına bakanlıkların olumlu sonuçlar almasını umut ettiklerini ifade etti.