Diyarbakır’da Korkunç Tablo!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Diyarbakır’da uyuşturucu taşıma yaşının 7’lere, kullanım yaşının 12’ye düştüğünü söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Diyarbakır’daki uyuşturucu sorununu TBMM’ye taşıdı. Konu ile ilgili meclise araştırma önergesi veren Cupolo, “Diyarbakır’da uyuşturucu kullanım yaşının 12’ye düşmesi ve 7 yaşındaki çocukları da kapsayan uyuşturucu bulundurma vakalarıyla, Türkiye’nin uyuşturucu krizi; bir transit sorunundan toplumsal bir felakete dönüştü. Hem kaçakçılık merkezi hem de yeni ortaya çıkan bir üretim merkezi olarak bu ikili statü, gelecek nesilleri korumak için acil siyasi ve yasal eylem gerektiriyor” dedi.

2024 Avrupa Uyuşturucu Raporu

Verdiği önergede, Europol ve Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından hazırlanan 2024 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na dikkat çeken Cupolo, “Türkiye’nin uyuşturucu trafiğinde/ticaretinde önemli merkez olduğunu göstermektedir. Örneğin 2022 yılında AB üye devletlerinin tamamında (27 ülkede) toplam 8 ton eroin, 7,1 ton amfetamin, 1,4 ton metamfetamin ele geçirilirken aynı yıl sadece Türkiye’de 8 ton eroin, 6 ton amfetamin, 15,8 ton metamfetamin ele geçirilmiştir. Rapora göre Avrupa’da kullanılan eroinin ve metamfetaminin ana kaynağı Afganistan; ancak eroinin AB ülkelerine ulaşmasında Türkiye’nin kilit geçiş noktası olduğu, yine uyuşturucu kaynaklı ölümler konusunda Türkiye’den gelen verilerin yüksek olduğu, uyuşturucu trafiğinin giderek artan oranda deniz yollarına kayarak konteyner trafiğine ve Türkiye’den kalkan feribotlara dayandığı ifade edilmiştir” dedi.

“Metamfetamine Bağlı Ölümler Son Yıllarda Yükseldi”

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın yayınladığı 2024 Türkiye Uyuşturucu Raporu’ndaki ifadelerin de Türkiye’nin uyuşturucu trafiğinde önemli bir merkez olma halini onaylar mahiyette olduğunu belirten Cupolo, “Raporda ‘Ülkemizin uyuşturucu kaçakçılığında halen sıklıkla kullanılan rotalar üzerinde yer alması, tarihsel olarak farklı coğrafyalar arasında yasal ticari faaliyetlerde kullanılan önemli güzergâhların ülkemiz kara, deniz ve hava sınırlarından geçmesi ve suç organizasyonlarının yasa dışı sevkiyatları için yasal ticaret yollarını tercih etmesi, yıldan yıla ülkemizde uyuşturucu ticareti ve kaçakçılığında yeni trendlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.’ Aynı rapor Türkiye’de metamfetamine bağlı ölümlerin, uyuşturucuya bağlı toplam ölümler içindeki payının da son yıllarda giderek yükseldiğini verilerle göstererek aslında Türkiye’nin uyuşturucuda sadece transit bir geçiş güzergahı olmadığını da vurgulamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Çocukları ve Gençleri, İstismar Ve Suç Döngülerine İter”

Cupolo’nun önergesinin devamında şu bilgiler yer aldı:

“62 ilin kanalizasyon şebekesinde yapılan Atık Su Analizi’nin 2020-2021 verilerine dayanarak Türkiye’nin uyuşturucu haritasını çıkaran ve ‘Overdose Türkiye: Narkoelitlerden Mafyaya Uyuşturucunun Yüz Yıllık İstilası’ adlı araştırma kitabının yazarı gazeteci Cengiz Erdinç’in ‘Örneğin metamfetaminde polis kayıtlarına baktığınızda önce imalat ve ticaret vakalarının arttığını ancak bir süre sonra kullanım vakalarının oran olarak onu geride bıraktığı bir süreç olduğunu görüyorsunuz. Yani önce arz ediliyor, sonra pazarı oluşuyor’ ifadeleri de uyuşturucu meselesinde Türkiye’nin tercih edilen yasal bir ticaret yolu oluşunun yanı sıra bir üretim merkezi olduğunu da anlatır. 

Uyuşturucu ticaretinin, kaçakçılığının, imalatının vardığı boyutların son ve en önemli göstergesi ise uyuşturucu kullanım yaşına ilişkin verilerdir. Diyarbakır Barosu’nun 2023 Madde Kullanımıyla Mücadeleye Dair Rapor’unda ‘12 yaşından küçük çocuklara ilişkin kayıtlarda, 2020 yılında 15, 2021 de 8 ve 2022 yılında ise 16 çocuk hakkında adli işlem yapıldığı görülmektedir. Her ne kadar 2021 yılı itibariyle, sayısal veride düşüş gözlenmekte ise de 2022 yılında bir önceki yıla nazaran %100 bir artış görülmektedir.’ denmektedir. Yine Demokratik Bölgeler Partisi Kadın Meclisi ve TJA’nın yaptıkları saha çalışmasına istinaden Kasım 2024’te kamuoyuna duyurdukları Fuhuş, Uyuşturucu, Cezasızlık Raporu’nda; uyuşturucu kullanım yaşının 12’ye, uyuşturucu taşıma yaşının 7’lere kadar düştüğü ifade edilmiştir. Çocukların 7 yaşında uyuşturucuya sahip olduğu ve kullanımına yaklaşık 12 yaşında başladığı bir durum; artık halk sağlığı konusunda karşı karşıya kalınan bir tehdit değil; hem bireysel hem toplumsal açıdan şiddetli yıkıcı sonuçlar barındıran bir afet halidir, toplumun temellerine atılmış bir dinamittir. Bilinmektedir ki çocukluk, kişiliğin temel taşlarının oluştuğu; onurlu, sağlıklı ve mutlu bir gelecek için gereken becerilerin geliştirildiği kritik bir dönemdir. Oysa uyuşturucular bu biçimlendirici aşamaya sızdığında, böyle bir geleceğin olanağını tamamen ortadan kaldırır, çocukları ve gençleri toplumlarına yabancılaştırır; onları bitimsiz ihmal, istismar ve suç döngülerine iter.”

“Diyarbakır’da Uyuşturucu Taşıma Yaşının 7’lere Düştü”

Diyarbakır’da uyuşturucu taşıma yaşının 7’lere, kullanım yaşının 12’ye düştüğü söyleyerek “Diyarbakır’da; ahlaki, politik ve yasal bir zorunluluk olarak çocukları ve gençleri uyuşturucudan korumak için sorunun nedenlerinin; yaygınlık ve teşvikte sorumluluk ile ihmali bulunan kurumların ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amaçlarıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim” dedi.

Kaynak: Güneydoğu Ekpres – Fatma TEMEL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diyarbakır’da Korkunç Tablo!
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!