Siirt’te bürokrasiden maksadımız il müdürlükleridir. Başlıkta ne iş yaparlar diye sorduk. Genel olarak verilecek cevap şudur; bakanlığın vereceği işleri yaparlar. Ancak cevap eksiktir. Elbette bakanlığın vereceği işleri yapacaklar ancak yerel ihtiyaçlar, eldeki imkânlar konusunda neler ürettikleri veya hangi projelere imza attıkları pek akla gelmez.
Yazdıklarımız daha iyi anlaşılsın diye şöyle soralım; hangi il müdürlüğü, kendi görev, sorumluluk ve yetki alanında bir fikir veya bir proje üretmiş ve bunu valiliğe ya da bakanlığa teklif etmiştir? İl müdürlüklerinin günlük rutin evrak işleriyle uğraşmanın yanında böyle bir görev ve sorumlulukları yok mu?
Var ise bunu ilimizde kaç il müdürlüğü yapmaktadır. Merakımız bu.
Yazarken, aklıma ilk gelen Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü geldi. Ve görevlerini okudum.
Milli Eğitimin eğitim ve öğretimin içinde ilk görevi çocukları hayata hazırlamak değil mi? Ancak bugün yaptıkları iş sadece sınava hazırlamak olmuştur. Bunun sonuçlarının gençlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ayrı bir yazı konusudur ve zaten hepimiz sonuçları yaşıyor ve rahatsız oluyoruz. Mesela bir okulu ziyaret eden büyüklerimiz, eğer bahçe düzenli, bina temiz ise o okul yöneticilerini başarılı kabul ediyorlar. Bunlar da elbette önemlidir. Ancak, eğitimin kalitesini, yöneticilerin öğrencileri nereden alıp nereye taşıdıklarını kim soracak ya da değerlendirilecek. Eğitimcilerimiz, neden doğru insan (vatandaş) yetişmiyor sorusuna ve sonucuna ne zaman ve ne cevap verecekler?
Bir diğer müdürlük te Kültür ve Turizm Müdürlüğü…
Bugüne kadar yerel manada kültür ve turizmin gelişmesi için hangi fikir ve projeler üretildi. Valiliğe ya da bakanlığa sunuldu.
Başta Ulu Camii olmak üzere diğer tarihi ve turistik yerlere gelenlere buraları tanıtacak eleman neden bulundurmaz?
İlimizin tarihi kültür ve turizminin el envanteri (broşür değil) var mı?
İlimizle ilgili yanlış algıları yıkacak, bunun için turist çekecek uygulanabilir hangi projeleri var?
Bu yazdıklarımız Tarım, Çevre, sağlık, spor ve diğer müdürlükler için de geçerlidir.
İşin özeti şudur; başarılı olmak, yapılan işten zevk almaktır, heyecan duymaktır. Ve en önemlisi öncekiler gibi yapmak değil farklı yapmaktır.