Siirt’in Güres Caddesi’nde kiralar yükseldi. Esnaf, yüksek kira fiyatlarını sattıkları ürünlere yansıtmak zorunda kaldıklarını belitti.
Kentte ev kiralarının yanı sıra dükkan kiraları da ciddi oranda yükseldi. Esnaf yüksek kiraları ödemekte zorlanıyor. Esnaf, artan kira fiyatları ödemeyebilmek için ürünlerine zam yapmak zorunda kalıyor.
Artan kira ve faturalar nedeniyle ürünlere zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten Güres Caddesi esnafı Kemal Özdemir, “Kira fiyatları çok değişkenlik gösteriyor. Biz mesela yıllık veriyoruz. Buranın kiralık fiyatı aşağı yukarı yıllık 150 bin TL. Aylığa vurunca 12 bin TL gibi bir şey oluyor. Sadece kira değil aslında elektriği, suyu, elemanın maaşı, sigortamız bunları hepsini kattığımız zaman ister istemez ürünlerimize zam yapmak zorunda kalıyoruz. Onun dışında çalışamıyoruz.” dedi.
“Şu Anda Kıt Kanaat Geçiniyoruz”
Dolar kurundaki artışında ürünlere yansıdığını belirten Özdemir, “Elektronik üzerine çalıştığımız için bu ürünlerin birçoğu hatta hepsi dolar üzeri geliyor. Dolar üzeri olduğu zaman dolarda sürekli kur değişiyor. İster istemez biz de bunu satışımıza yansıtıyoruz. Şu anda kıt kanaat geçiniyoruz. Öyle söyleyeyim.” diye konuştu.
Kiralarını ödemekte zorlandıklarını söyleyen Özdemir, “Önceki senelerde kira fiyatları daha düşüktü. Ödemelerimizi, kiralarımızı daha iyi yapabiliyorduk. Şu anda çok daha sıkışmış durumdayız. Bu işi yapabileceğimiz kadar yapacağız. Kira artışları böyle devam ederse ve masraflarımız artarsa duruma göre bakılacak.” dedi.
Son iki yılda kiraların çok fazla yükseldiğini söyleyen Güres Caddesi esnafı Ömer Alış, şunları söyledi:
“Özellikle bu korondan sonra Bayağı fiyatlar yükseldi. Güres Caddesinde en ucuz kira fiyatı bin TL. Bizim dükkanımızın kira fiyatı TL’ye yakın ödüyoruz. Kira fiyatımızı çıkarmak için elbiselere zam yapıyoruz. Otomatik vatandaşı da etkiliyor.”
Kira artışlarının ürün fiyatına yansıdığını söyleyen “İki yıl önce en fazla kira fiyatları iki buçuktu. Şimdi 15 bin, 20 bin diye çıkıyor. Bayağı bir artış var. Kira fiyatları bizim kar marjımızı da düşürüyor. Üstüne alışımızda etkiliyor mesela bir hafta önce aldığımız mallar ile bugünkü aldığımız mal arasında büyük bir fiyat farkı var.” dedi.