Celile Esra ASI GÜNEŞ

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞİDDET VE TÜRLERİ

???? Eşiniz, partneriniz, ailedeki erkekler ya da herhangi bir erkeğin fiziki, psikolojik, ekonomik, cinsel, ısrarlı takip, siber (sanal) zorbalık ve saldırısı şiddet kavramı içerisine girmektedir.

???? Başta toplumsal cinsiyet eşitsizliği olmak üzere kültürel normlar, toplumsal cinsiyet kalıpları, kadının 4G (geri-gebe-güçsüz-güvencesiz) olarak görülmesi, geleneksel bakış açısının (“Gelinlikle çıktığın bu eve ancak kefenle girersin”, “Çocuk olunca her şey düzelir, şerefimizle oynama” vb.), kadını sessiz kalmaya mahkûm etmesi, ülkemizin ekonomisi, yasaların uygulamadaki yetersizliği, yoksulluk, işsizlik, sosyo-kültürel yapıdaki zayıflık, psikolojik ve davranış bozuklukları, madde-kumar bağımlılığı ve kadının ekonomik güvencesizliği şiddetin başlıca sebepleridir.

ŞİDDETİN TÜRLERİ

✔ Fiziki Şiddet: Darp, dayak, saç çekilmesi ve yaralamak gibi saldırıları içerir.

✔ Psikolojik Şiddet: Aşağılama, lâkap takma, küfür, korkutma ve aileyle görüşmeyi engelleme gibi davranışları içerir.

✔ Cinsel Şiddet: Tecavüz, taciz, zoraki yaptırılan gebelik- kürtaj-evlendirilme ve farklı taleplerle dayatılan cinsel eylemleri içerir.

???? Eşiniz dâhi olsa kabul etmediğinizde, istemediğiniz bir yerde ve istemediğiniz biçimde size dayattığı cinsel birliktelik sağlıklı bir cinsellik değil tecavüzün kendisidir. Her ne pahasına olursa olsun bu zorba eylemi kabul etmemelisiniz.

✔ Ekonomik Şiddet: Kadının çalışmasını engelleme, aile ekonomisine dair ortak bir karar almama, kadının yeme, içme, barınma ve sağlık ihtiyaçlarını engelleme davranışlarını içerir.

✔ Siber Zorbalık: Sosyal medya ve kitle iletişim araçları aracılığıyla yapılan  taciz, tehdit, mesaj ve ısrarlı takip (flört şiddeti) eylemlerini içerir.

Şiddet Karşısında Başvurmanız Gereken Birimler:

???? Alo Jandarma 156

???? Alo Polis 155

???? Hastane Polisi

???? KADES Uygulaması (Telefonunuzun Play Store ve App Store Uygulamasından İndirebilirsiniz.)

???? T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Acil Hattı Alo 183

???? Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları

???? Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile Mahkemesi Hâkimliği

???? Belediye Kadın Danışma Merkezleri

???? Kadın Dernekleri

???? Unutmayın; partneriniz ya da herhangi bir erkek tarafından hakarete uğradığınız zaman buna karşı çıkmazsanız, yapılan hakaret zamanla küfre dönüşür. Söylenilen küfre karşı çıkmadığınızda küfür, fiziksel şiddete dönüşür. Fiziksel şiddete karşı durmadığınızda ise öldürülme olasılığınız kaçınılmaz olur. Dolayısıyla hiç kimsenin, fiziksel ya da sözlü biçimde sizi incitmesine izin vermemelisiniz. Çünkü hakaretin ve şiddetin gerekçesi, bir defası ve ölçüsü olamaz. Şiddet bir sarmaldır ve ardı mutlaka gelmektedir. Yalnız olmadığınızı bilmeli ve asla susmamalısınız! Bir kişi daha eksilmemek için maddi, manevi ve yasal tüm önlemlerimizi almalı ve elimizde var olan imkân ve koşullarımız ne ölçüde olursa olsun zorlamalıyız.

SEVGİLER…

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!