Siirt sanayi esnafı yaşanan fiyat artışlarının işleri olumsuz etkilediğini söyledi. Malzeme fiyatlarının yükselmesi nedeniyle müşterilerin şikayet ettiğini belirten Nurullah Erdoğan, “İki katı üç katına çıkan parçalar oldu. Bundan yakınıyorlar ama elinden gelen bir şey de yok. Mecbur yapıyorlar.” dedi.
Akaryakıt fiyatları nedeniyle vatandaşların araba kullanmak istemediğini belirten Nurullah Erdoğan, “Geçen hafta işler biraz durgundu. Bu hafta biraz kıpırdama oldu. Ülkedeki enflasyon ve akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasından dolayı insanlarımız araba kullanmaya pek yanaşmıyor. Ortalama tampon, ön tampon boyaması ve kaportası boyaması yapıyoruz. Onarım ve boyama dahil bin lira, bin 500 lira arabanın durumuna göre değişiyor. Komple boyama oluyor. O da 10-15 bin lira arası değişiyor.” diye konuştu.
Müşterilerin fiyatları yüksek bulduğunu söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Fiyatları yüksek buluyorlar. Sonuçta biz de burada bir sanat yapıyoruz ve maliyetler yüksek. Yedek parçalar yurt dışından dolar kuru üzerinden geliyor. Şu an doların kurunun dengelenmesi nedeniyle fiyatlar stabil. İki katı üç katına çıkan parçalar oldu. İnsanlar biraz şikayetçi. Bundan yakınıyorlar ama elinden gelen bir şey de yok. Mecbur yapıyorlar.”
Yedek parça satışı yapan Serdar Özyeşil, “İşlerin azalması nedeniyle esnaf çok kötü duruma düştü. Giderleri aynı devam ediyor. İşler son aylarda artmasına rağmen eki birikmiş borçlar nedeniyle esnafın beli bükük.” dedi.
“Farklı Maliyetlerin Yükselmesi Fiyatların Artmasına Neden Oldu”
Özyeşil konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pandemide birçok iş kolunda işler durdu ama biz de durmadı. Sonra fiyatlar yükselmeye başladı. Biz de işler her geçen gün artıyordu. Ben bugün bu balatayı 200 liraya değiştiremezsem yarın 300 lira olacak. Şimdiden değiştireyim. Yanına yedek malzeme depolayanlar oldu. Farklı maliyetlerin yükselmesi fiyatların artmasına neden oldu.”
9 yıl önce Türkiye’ye Suriye’den gelen Ali Hasan, “6 yıldır Siirt’teyim. Malzeme çok pahalıdır. Bir parçaya bin lira dediğinde insanlara pahalı geliyor. Malzeme pahalı işçilik az. Bu aralar çok zor olmuş ama yine de idare ediyoruz.” dedi.
19 yıldır kaporta ve boyama işi yaptığını söyleyen Hasan, “Bir şey mecbur ise yapıyorlar. İnsan gelip diyor geçenlerde bu çamurluğu bana 500 liraya yapıyordun şu an 1000 TL diyorsun. Zoruna gidiyor. Malzeme çok pahalı biz de mecburen fiyatları artırıyoruz.” diye konuştu.